Loterija Slovenije - splošni

Odgovorno prirejanje

Varna zabava je čedna navada

Loterija Slovenije je zavezana k družbeno odgovornemu poslovanju, zato so načela odgovornega prirejanja iger in poslovanja vključena v vse ravni razmišljanja in delovanja družbe.

Čeprav so igre Loterije Slovenije po privlačnosti primerljive z najbolj uveljavljenimi tujimi prireditelji, so vedno varne za udeležence, ne nagovarjajo mladoletnikov in drugih ranljivih skupin ter potekajo v urejenem in nadzorovanem okolju brez goljufij. 

 

Igre prirejamo družbeno odgovorno, s čimer aktivno vzpostavljamo ravnovesje med pričakovanji udeležencev iger, dobitnikov koncesijskih sredstev, zahtevami standardov odgovornega prirejanja iger na srečo ter zaupanjem širše javnosti.

Z odgovornim prirejanjem iger vzpostavljamo ravnovesje med dobro zabavo in pravljičnimi igrami na eni strani ter preprečevanjem zasvojenosti in aktivni skrbi za ranljive skupine na drugi strani.

 

 

Odgovorno prirejanje iger v praksi pomeni nenehno skrb za to, da bodo naše igre kljub visoki privlačnosti še vedno varne z vidika širše družbe. Igre oblikujemo tako, da ne nagovarjajo mlajših ali pa od iger na srečo odvisnih skupin prebivalstva. Tudi pri komuniciranju in prodaji iger skrbimo za to, da jih posamezniki ne igrajo prepogosto in da se jih ne udeležujejo skupine, ki igranja teh iger ne bi mogli suvereno obvladovati. Pomemben del naših aktivnosti sestavljata tudi ozaveščanje igralcev glede optimalnega načina igranja in znakov ter ukrepov v primerih, ko ima igralec težave zaradi igranja.

V sklop odgovornega prirejanja iger sodijo tudi aktivna skrb za interes igralca, ranljive skupine, transparentno obveščanje in seveda brezkompromisno varovanje zasebnosti vseh udeležencev. 

 

Ob splošni omejitvi igranja za osebe, ki so mlajše od 18 let, pa smo posebej pozorni na vsa digitalna vplačila. Ta so polnoletnim igralcem sicer na voljo 24 ur na dan, a jih zaradi tveganj odvisnosti obravnavamo kot tista, ki jih je ob določenih vzorcih vplačevanja potrebno omejiti. Ob tem smo igralcem tudi omogočili, da si lahko sami določijo največji znesek vplačila na igralni račun  - dnevni (500 evrov) in mesečni limit (2.500 evrov).

Pri prirejanju iger sledimo dokumentoma: 

Kodeks družbeno odgovornega prirejanja iger na srečo  in

Standardi odgovornega prirejanja iger na srečo.

 

Naše prakse na področju odgovornega prirejanja iger so doživele široko mednarodno potrditev, najprej s pridobitvijo ustreznih standardov (pri razvoju katerih danes aktivno sodelujemo), potem še s članstvom v združenju evropskih (European Lottery) in svetovnih loterij (World Lottery Association).

World lottery asocciation  

 The European lotteries

Tehnologije, ki jih uporabljamo, so varne za uporabo na množični ravni, vsi elementi igre pa pod stalnim nadzorom tujih in nacionalnih presojevalcev kakovosti, varnosti in odgovornosti.

V skladu s temi standardi je tudi vsaka igra Loterije Slovenije označena z barvno kodo, ki odraža njen potencial z vidika odvisnosti od igranja. Barvne oznake lahko igralec najde tudi ob opisih iger, kategorija vsake spletne igre pa je dodatno označena tudi v navodilih za igranje.

 

Igre ne zahtevajo posebnih opozoril - igre so označene z zeleno barvo.

Igre zahtevajo zmernost - igre so označene z rumeno barvo.

Igre zahtevajo zmernost in previdnost - igre so označene z oranžno barvo.

Igre zahtevajo zmernost in veliko mero previdnosti - igre so označene z rdečo barvo.