Loterija Slovenije - splošni

S sodelovanjem v igrah Loterije Slovenije ste lansko leto pomagali podpreti več kot 500 slovenskih invalidskih, humanitarnih ter športnih organizacij in projektov. HVALA.

Sreča
za vse

 

Loterijske igre imajo čudovito poslanstvo. Prek sanj o naslednjem dobitku ljudi zabavajo, povezujejo v pričakovanju dobrega ter zbližujejo v pogovoru o sreči.

 

Loterija Slovenije pa pri tem vseskozi skrbi za odgovorno in varno prirejanje iger.

Imajo pa še eno lepo poslanstvo. So namreč ključni vir sredstev za invalidske, humanitarne in športne organizacije, z loterijskimi sredstvi pa financiramo tudi razvoj lokalnih skupnosti ter pomembno prispevamo v proračun države.


Loterija Slovenija v obliki koncesijskih dajatev, davkov, povezanih s prirejanjem iger in sklada za dobitke, družbi vrne

80 % sredstev

od prodaje iger na srečo.

Ni vse v številkah.
Čeprav, naše so navdihujoče.

20.9   milijona evrov

Samo v letu 2023 smo v Sloveniji s križanjem listkov v igrah Loto, Eurojackpot, Vikinglotto in 3x3 plus 6, s praskanjem srečk, Hip iger ter igranjem igre TikiTaka zbrali 20,9 milijona evrov koncesijskih dajatev.

15.4   milijona evrov

Iz naslova prirejanja iger na srečo Loterija Slovenije plačuje davek od srečk in davek od iger na srečo, skupni znesek obračunanega davka za leto 2023 je znašal 13,5 milijona evrov, dodatno pa so občine prejele še 1,9 milijona evrov davka od dobitkov, skupaj je bilo plačanih 15,4 milijona evrov davkov iz naslova prirejanja iger na srečo.

62.8   milijona evrov

Največji delež sredstev Loterija Slovenije nameni za različne dobitke, ki jih prejmejo igralci. V letu 2023 smo obračunali 62,8 milijona evrov sklada za dobitke. Udeležencem v igrah na srečo smo v letu 2023 izplačali 6,9 milijona različnih dobitkov v vrednosti 50,2 milijona evrov.

 

1.9   milijonov evrov

Od izplačanih dobitkov smo v 2023 slovenskim občinam plačali 1,9 milijona evrov davka od dobitkov.

87   humanitarnih in 29 invalidskih organizacij

Zbrana loterijska sredstva so v 2023 podprla delovanje 87 humanitarnih in 29 invalidskih organizacij.

609   različnih športnih programov in projektov

Loterijska sredstva so v letu 2023 podprla delovanje 609 različnih športnih programov in projektov, med drugim 150 programov vrhunskega in tekmovalnega športa (članske in mladinske reprezentance), 154 športnih prireditev, 156 različnih vadb ter gradnjo ali obnovo 69 športnih objektov, 9 projektov športa invalidov, 68 razvojnih projektov v športu in dva projekta družbene in okoljske odgovornosti v športu ter en projekt organiziranosti v športu.

Sreča
za vse
= Odgovorno prirejanje iger + Odgovorno igranje + Odgovorno poslovanje + Financiranje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij