Vera Terstenjak - "Zavedanje"

Zavedanje

Vera Terstenjak se že štiri desetletja predstavlja v slovenskem likovnem prostoru. Zaznamuje jo večno raziskovanje svojega izraza v slikarskem prostoru, ki ponuja toliko možnosti, kolikor je umetnikov. Vera nosi v sebi dve »domovini šolanja« in je prav gotovo tudi zato drugačna, saj se je izobraževala tako v Ljubljani kot v Ameriki, a našla je svoj izraz, ki je postal njen razpoznavni znak. Gre za izbrane teme in samosvoj slikarski
rokopis. Krajina in portret sta bili temi, ki se jima je napogosteje posvečala. Pri krajini jo je zanimal odmaknjen in nadvse neraziskan svet kozmosa. Pri portretu pa je portetirance predstavila prav tako na samosvoj način, z odličnim razpoznavnim zapisom v nedoločenem in neznanem prostoru brezkončnega paralelnega sveta. Na poti iskanj se je daljše obdobje posvetila svetu kozmosa, kjer je iskala moč in odgovore na mnoga vprašanja. V času, ko se je pojavljala, je bila vizionarka, saj je takrat vsebino njenih slikarskih del le malokdo razumel. A Vera je vztrajala in dobivala odgovore na svoja vprašanja in počasi tudi odziv pri publiki.

Barvna paleta se je nadgrajevala vse od začetkov do danes, od zatemnjenih tonov modre, zeleno modre, rumene, bele, oranžne, do barvnih eksplozij, ki so jih izžarevale prav slike kozmosa v zadnjem desetletju. Moč barve, ki je dominirala na njenih velikih platnih, se je dotaknila vsakega, še tako slučajnega gledalca. In svet kozmosa, ki ga je prav z barvnimi variacijami nadgrajevala, je vedno pogosteje postavljal vprašanja in
odgovore o svoji biti.
Slikarka je vstopila v svet energij in z notranjo močjo podoživljala svet, ki se ga je lotevala s preudarnostjo, a polna emocij. Vedenje in znanje o duhovnosti, o življenju v onostranstvu, o moči energije in zavesti, je v njej dozorelo in rezultat se je odrazil v njenih delih.
V zadnjem obdobju se je slikarka ponovno vrnila k portretu, ki ga je tokrat umestila v realna okolja, ki nas obdajajo. Prve prebliske za novo likovno izpoved je, kot sama pove, našla v prostranstvu gozdov, travnikov in jezer v Indiani, kjer je leta 2011 preživela nekaj časa.

Zadnja dela Vere Terstenjak – na samostojni predstavitvi – prinašajo sporočilo. Svoj opus je poimenovala ZAVEDANJE. Obrazi portretirancev sporočajo, da se zavedajo, da vsak izmed nas s svojimi spremembami v načinu življenja, pogledu na svet, ki nas obdaja in razmišljanji o sebi in okolju, v katerem živi, lahko doprinese k boljšemu življenju ljudi na svetu. Pogledi portretirancev, ki ne glede na spol in starost iščejo sogovornika, nam sporočajo skrb in upanje, da lahko z zavedanjem bivanja na svetu, ki smo ga soustvarili, pripomoremo tudi k njegovem ohranjanju. Mistična svetloba, ki v ozadju portretirancev prihaja iz središča kozmosa, je energija, ki nas navdaja z močjo, ki jo potrebujemo za osmiselnost naših dejanj.
Človek je del sveta, sobiva v svetu, ki ga obdaja in je tako tudi odgovoren za ta svet. Spoznanje, da sami gradimo ta svet, a ga lahko tudi sami uničujemo, je v času, ki ga živimo, priplavalo na površje. Dosedanje nezavedanje odgovornosti do sveta, ki nas obdaja, se namreč že manifestira v naravnih katastrofah in pomanjkanju osnovnih dobrin za življenje. A še je čas, da vsak od nas s svojimi dejanji doprinese svoj delček v mozaiku ohranjanja našega okolja.
Izbrani portretiranci so Verini sorodniki, prijatelji, znanci in sosedi, ki jo obdajajo in so sestavni del njenega življenja. Portreti odsevajo osebnost posameznika. Razkrivajo portretirančevo notranjost in z različnimi slikarskimi prijemi predstavijo njihov karakter. To Veri zelo dobro uspeva, kar na nek način potrjujejo tudi podnapisi portretov. Začutimo energije, upanja, navdihe, zvedavost posameznikov, ki v na videz podobnih
okoljih dihajo svojo zgodbo.
Izbrana barvna paleta se prekriva z realno barvitostjo naravnega okolja. Pritajena dnevna svetloba deluje kot pravljična slika, ki skozi tančico sanj govori o resničnosti, resničnosti o nas samih in vsega, kar nas obdaja. ZAVEDANJE, da, ZAVEDANJE.
Umetniško vrednost slikarstva Vere Terstenjak že dobro poznamo, a tokratna predstavitev slikarkinih del ima dodano vrednost. Sporočilo – sporočilo, ki naj se dotakne vsakega izmed nas, da misliti in razmišljati o naši skupni prihodnosti.
                                                                                                                      Jadranka Šumi

Za povečan prikaz kliknite na slike.


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies