Krištof Zupet

Kratek oris slikarjevega življenja


Slikar Krištof Zupet je bil rojen 30. oktobra 1939 v Ljubljani kot najstarejši od štirih otrok očeta Alojzija in matere Ane. Večino otroških let je preživel v Horjulu, kjer je bil oče cerkovnik in organist tamkajšnje župnije. Ob vpisu na gimnazijo se je ponovno vrnil v Ljubljano; tam sta na njegov osebnostni in umetniški razvoj neizbrisno vplivala velika Slovenca, najprej duhovnik Jože Demšar, kasneje pa dramatik Ivan Mrak. Slikarstvo je študiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani, med leti 1961 in 1967, vendar ga je bolj kot formalno šolanje  blikovalo že zelo zgodnje spogledovanje s slovenskimi impresionisti, predvsem z Ivanom Groharjem, pri katerem je ves čas iskal lastna umetniška in življenjska izhodišča.


Danes so za Krištofovo razmišljanje in delo značilna ekspresionistična iskanja, ki slone na tradiciji klasičnega evropskega slikarstva, od gotike in renesanse do impresionizma ter na stalnem kritičnem soočanju lastnega ustvarjanja s stvaritvami velikih imen evropskega slikarstva, tako skozi literaruro, kot v neposrednem stiku z njihovimi deli na krajših študijskih izletih v tujino (Pariz, Rim, Firence, Dunaj..)

 

Čeprav je Krištof bolj znan kot slikar, je njegovo umetniško ustvarjanje tako prepleteno, da bi ga bilo krivično omejiti le na slikarstvo. Piše in objavlja spominske zapise in refleksije o umetnosti. Je avtor več knjig, iz katerih je moč razbrati številne vzpone in padce tega, za slovenski prostor neobičajnega slikarskega samohodca, predvsem pa močan vpliv, ki sta ga imela nanj prijatelj Ivan Mrak in in umetniški opus njegove soproge, kiparke Karle Bulovec.

 

Svoja dela razstavlja po različnih mestih Slovenije in tujine, posebej zvesto pa že od leta 1960 v domačem Horjulu, kjer so ga leta 2002 imenovali za častnega občana. V tamkajšnji osnovni šoli je na ogled stalna razstava del, ki jih je poklonil svojemu kraju. Danes živi in dela v Ljubljani.

 

NASLOV:
Krištof Zupet, Tabor 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 230 11 87,  041 812 999


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies