Sapana Gandharb

Rodila sem se 29. 6. 1977, v vasi Kavre, v bližini Kathmanduja v Kraljevini Nepal. V družini je deset članov. Vsi smo se ukvarjali s prodajo nepalskih tradicionalnih okraskov turistom.

 

Zelo sem si želela šolanja. Tam sem spoznala gospoda Igorja Krmpotića, ki je pogosto prihajal v Nepal. Povabil me je v Slovenjio in zdaj sem del njegove družine.

 

Takoj po prihodu 26. 10. 2000 sem se vključila v tečaj slovenskega jezika po verificiranem programu na Ljudski univerzi v Kopru in ga 12. 3. 2001 uspešno končala. Osnovno šolo sem končala z dobrim učnim uspehom in pohvalo za vstrajnost in prizadevnost pri programu izobraževanje odraslih na ljudski univerzi v Kopru, leta 2007 pa sem končala srednjo trgovsko šolo. Zaključni izpit sem opravila s prav dobrim uspehom in sprejela pohvalo za odličen uspeh v zaključnem letniku. Potem sem se vpisala v Višjo šolo za ekonomskega tehnika v Kopru.

 

Ves čas sem bila zaposlena kot pomožna delavka v keramični delavnici Igorja Krmpotića, kjer sem se naučila osnove izdelovanja keramičnih izdelkov. Že 19. 12. 2002 sem pripravila raztavo jaslic v študentski galeriji Pini v Kopru. Obiskovala sem tečaj keramike na Italijanski skupnosti G. Tartini v Piranu pri gospe Apoloniji Kreačič in sem z njimi tudi večkrat razstavljala. Imela sem samostojno razstavo pri projektu Delo meseca v Piranu. V organizaciji Društva prijateljev mladine sem imela tečaj keramike za otroke v Kopru in za to prejela zahvalo.

 

Februarja 2005 sem obiskovala tečaj pri Ines Kovačič v Ljubljani. Z izdelki, ki sem jih takrat naredila, sem kandidirala pri obrtni zbornici Slovenije za mnenje komisije, ki omogoča pridobitev statusa izdelovalca ustrezne umetniške obrti. Zdaj sem samostojni podjetnik umetnostne obrti.

 

Leta 2007 sem bila sprejeta v Društvo keramikov in lončarjev Slovenije.

 

 

Razstave in priznanja

Leta 2012 sem začela sodelovati na mednarodnih in domačih žiriranih razstavah, istega leta sem bila sprejeta na varaždinski razstavi Multiplex, naslednjega leta pa sem bila izbrana za bienalno razstavo v Kapfenbergu, nastopila sem tudi na Internacional trienale 2014 v Kecskemetu. Leta 2014 sem tudi nastopila na Ex-tempore Zagreb in dobila srebrno plaketo ter na Ex-tempore Piran in dobila častno priznanje. Leta 2015 sem nastopila v Berlinu - Keramik muzeum Berlin na razstavi Sodobna slovenska keramika, 15. julija pa bom imela samostojno razstavo v Galeriji Loterije Slovenije. Ob tej priliki se zahvaljujem kolegici Lučki Šičarov, ki me je predlagala gospe Katjuši Rojac, kateri sem hvaležna, ker je sprejela mojo prošnjo za postavitev razstave

 

                                                                                                                            Sapana Gandharb

 

 

  

 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies