Razstavljajo slovenski slikarji, ki slikajo z nogami ali usti

  • VOJKO GAŠPERUT - GAŠPER

  • NEVENKA GORJANC 

  • ROMAN GRUNTAR 

  • ANGELA MEDVED 

  • SILVO MEHLE 

  • MARTINA PAVLOVIČ 

  • DRAGICA SUŠANJ 

  • ŽELJKO VERTELJ 

  • ERIK PIBERNIK 

  • NEJA ZRIMŠEK ŽIGER

  • BENJAMIN ŽNIDARŠIČ

 

Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami – VDMFK


Mednarodno združenje slikarjev (VDMFK - Vereinigung der Mund und Fussmalenden Künstler), ki slikajo z usti ali nogami je leta 1956 ustanovil nemški slikar Arnulf Erich Stegmann, ki zaradi otroške paralize ni mogel uporabljati rok.

Trenutno ima združenje v svojih vrstah več kot 800 slikarjev iz vsega sveta, ki je znotraj organizirano kot vzajemna pomoč najtežje prizadetih invalidov. Člani tega združenja so lahko le invalidi, ki ne morejo uporabljati rok in zato slikajo izključno z usti ali nogami. Združenje svojim članom nudi izboljšanje njihovega življenjskega standarda s tem, da jim daje štipendijo, jih predstavlja v likovnih galerijah doma in po svetu, ter jim nudi dodatno likovno izobraževanje.

Prvi predsednik mednarodnega združenja je bil slikar Arnulf Erich Stegmann do svoje smrti in sicer do leta 1984. Sedanji predsednik združenja pa je francoski slikar Serge Maudet.


Založba UNSU

 

Mednarodno združenje posluje prek svojih partnerskih založb in v različnih državah izbira le najboljše ter izključno tiste, ki delujejo v interesu invalidnih slikarjev. V Sloveniji interese mednarodnega združenja že od leta 2001 zastopa Založba UNSU, ki v Sloveniji ponuja poleg voščilnic in koledarjev tudi druge artikle, ki vsebujejo izključno reprodukcije originalnih del slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Slovenski člani tega združenja sta polnopravna člana Vojko Gašperut-Gašper in Benjamin Žnidaršič, pridruženi član Silvo Mehle in štipendisti: Željko Vertelj, Angela Medved, Roman Gruntar, Dragica Sušanj, Neja Zrimšek Žiger, Martina Pavlovič, Nevenka Gorjanc in Erik Pibernik. Člani mednarodnega združenja so bili tudi pokojni: Stanka Glavan, Stojan Zafred, Jani Bevc in Jože Vodušek.Založba UNSU d.o.o.

Vodovodna cesta 101
1000 Ljubljana

Tel: 01/563 26 66
Fax: 01/ 563 26 67
E-mail: unsu@zalozba-unsu.si;
www.zalozba-unsu.si

 

 

  Vojko Gašperut - Gašper

Vojko Gašperut se je rodil 24.12.1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, leta 1960 pa se je preselil v Koper. V letu 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenico in postal tetraplegik. Kmalu po težki telesni poškodbi mu je vzklila slikarska žilica, zato se je preizkusil v tej umetnosti in leta 1971 začel slikati z usti. Danes je priznan in uspešen slikar. Krajina in veduta je njegova domena oljnega  slikarstva. Leta 1987 je postal štipendist, leta 2002 pridruženi član ter leta 2004 polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Gašper je slikar zvest tradiciji slovenske likovne dediščine.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/vojko.jpg

 

  Nevenka Gorjanc

Nevenka Gorjanc se je rodila 24.10.1949 v Ljubljani. Že od rojstva ima spinalno mišično atrofijo. Zaradi napredovanja bolezni, se je njeno zdravstveno stanje močno poslabšalo. Leta 1980 je začela slikati z usti. Najraje slika z oljnimi barvami, in sicer motive živali. S 1.9.2011 je postala štipendistka Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/nevenka.jpg

 

  Roman Gruntar

Roman Gruntar se je rodil 1.2.1965 v Postojni. Leta 1998 je zaradi težke prometne nesreče postal tetraplegik. Veselje do slikanja je odkril že v mladosti, po nesreči pa se je odločil, da se popolnoma posveti slikarstvu. Slikar, ki živi in ustvarja v Borjani, najraje upodablja naravo in arhitekturo iz svoje okolice. Od leta 2003 je štipendist Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/roman.jpg

  Angela Medved

Angela Medved se je rodila 27.5.1932, kot četrti otrok v enajstčlanski družini. Svoje otroštvo je  preživljala v Cirkovicah, vasici med Pragerskim in Kidričevim. Sedaj živi samostojno v Hotinji vasi pri Mariboru. Od rojstva ji ni dano, da bi uporabljala roke kakor drugi. Čeprav je drugačna, je z neustavljivo voljo zmogla vse, kar zmorejo drugi. Pri šestih letih je začela pisati z nogo. Že v mladih letih se je naučila z nogami opravljati vsakdanja opravila, ki so potrebna za samostojno življenje in za vključitev v družbo. Z nogami plete, šiva, piše in slika. Od leta 1988 je štipendistka Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/angela.jpg

  Silvo Mehle

Silvo Mehle se je rodil 17.5.1971 v Ljubljani, kjer živi in dela še danes. Končal je srednjo tehnično šolo. Leta 1993 si je v prometni nesreči poškodoval hrbtenico in postal izredno težko poškodovan tetraplegik. Kot tetraplegik se je najprej ukvarjal samo z računalništvom, nato pa se je navdušil še za slikanje. Njegova odlika je v sposobnosti, da snuje motive na svoj čustven način. Leta 2003 je postal štipendist ter leta 2011 pridruženi član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/silvo.jpg

  Martina Pavlovič

Martina Pavlovič se je rodila 24.8.1974 v Kranju. Leta 1999 je imela nesrečo s padalom in si zlomila vratno hrbtenico ter tako postala tetraplegik. V času nesreče je bila še študent. Po treh letih po poškodbi je s študijem nadaljevala. Kasneje je diplomirala in postala profesorica biologije in gospodinjstva. V vseh teh letih se je močno navdušila nad slikanjem, še bolj pa se je njena želja okrepila z udeležbami na likovnih delavnicah. Že nekaj let slika z usti, s 1.3.2009 pa je postala štipendistka Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/martina.jpg

  Dragica Sušanj

Dragica Sušanj se je rodila 3.4.1966 v Postojni. Po končani osnovni šoli je zaključila srednjo poklicno šolo smer kuhar. Je mati dveh otrok, sina Marka in hčere Petre. Leta 1994 je po prometni nesreči, v kateri je umrl njen mož, postala tetraplegik. Ob nagovarjanju prijateljev iz društva paraplegikov Slovenije, se je odločila za sodelovanje na likovnih delavnicah in kmalu spoznala, da je slikanje z usti veseli. Večinoma slika olje na platno. Njeni motivi so večinoma narava in cvetje. S 1.3.2006 pa je postala štipendistka Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/dragica.jpg

 

  Željko Vertelj

Željko Vertelj se je rodil 26.7.1959 v Ljubljani. Že v mladosti je imel veselje do slikanja, navduševala pa ga je narava, še posebej gozdovi. Postal je gradbeni tehnik, nazadnje pa je delal v gozdarstvu. Leta 1992 je imel težko prometno nesrečo, zaradi katere je postal tetraplegik. Leta 1994 je z veliko truda začel slikati z usti. Najraje slika slovensko pokrajino. Od leta 1998 je štipendist Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/zeljko.jpg

  Erik Pibernik

Erik Pibernik se je rodil 20.11.2003 v Novem mestu brez obeh rok. Že kot majhen otrok je rad preizkušal različne glasbene instrumente. Zelo zgodaj so ga razveseljevale tudi barvice. Kasneje so linije ter prepoznavne silhuete dobile tudi obliko in sedaj svojim risbam vsak dan doda nov motiv, ki ga sreča v naravi. S 1.9.2011 je postal štipendist Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/erik.jpg

  Neja Zrimšek Žiger

Neja Zrimšek Žiger se je rodila 23.12.1999 v Ljubljani brez obeh rok. Že kot dojenčica je preizkušala različna glasbila, zelo hitro so njene igrače postale tudi barvice, ki jih zelo spretno drži med prsti. Neja zelo rada poje, bere in se ukvarja s športom, še posebej s plavanjem pri čemer je zelo dobra. Od leta 2005 je štipendistka Mednarodnega združenja.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/neja.jpg

  Benjamin Žnidaršič

Benjamin Žnidaršič se je rodil 21.6.1959 v vasi Podcerkev v Loški dolini. Končal je srednjo tehnično šolo in se zaposlil kot tehnolog. Pri padcu s češnje si je leta 1986 poškodoval hrbtenico in postal tetraplegik. Po nesreči se je začel najprej ukvarjati s pisanjem poezije, leta 2000 pa še s slikanjem. Slikanje umetniku, ki živi in dela v Postojni, pomeni način življenja. Leta 2003 je postal štipendist, leta 2009 pridruženi član ter leta 2011 polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

 

/files/www.loterija.si/galerija/2014/Slovenska-mesta/Slike-avtorji/benjamin.jpg


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies