Tone Pačnik - "Potovanje v globino"

  Potovanje v globino

Doc. dr. Tone Pačnik je svoje poklicno življenje zapisal zdravstvenem področju, znanstveni disciplini klinične  psihologije; stroki, ki še vedno vztrajno raziskuje fenomen in mnogoplastnost človekove psihične oziroma mentalne narave. Slikarski talent in željo po tovrstnem izražanju, ki ga spremlja že od mladih let, pa je začel polno uresničevati v svoji zreli življenjski dobi. Znašel se je na pomembnem stičišču, v prepletu svojega  strokovnega dela in likovne ustvarjalnosti. Kaj kmalu je namreč prepričal likovno kot tudi širšo kulturno javnost, da ljubiteljsko slikanje lahko preseže raven povprečnosti. Je dolgoletni član in hkrati že desetletje tudi predsednik likovne skupine KUD Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher v Ljubljani. V tem obdobju se je aktivno udeleževal likovnih tečajev, številnih srečanj, delavnic in dogodkov v družbi slikarskih kolegov, s katerimi je uspešno sodeloval tudi na mnogih razstavah. V minulih ustvarjalnih obdobjih se je Pačnik preizkušal v različnih tehnikah, tematskih izzivih in slogovni razgibanosti; od figuralike prek ekspresivnih preizkušenj do povsem abstraktnih upodobitev. Svežina koncepta ga je tudi tokrat privedla do zanimivih in aktualnih rešitev v tokovih sodobnega slikarskega snovanja. Čas je prinesel vrsto spoznanj in mu odprl pogled v še neodkrite razsežnosti.

 

V ciklusu platen, ki je nastal v obdobju zadnjih dveh let, v dinamični in estetsko izčiščeni likovni govorici avtor odstira nova obzorja pod pomenljivim naslovom Potovanje v globino. Dela prinašajo idejno svežino in se nas lahko dotaknejo na več načinov. Za ves ciklus je značilna barvno čista in bogata paleta ter enkratna abstraktna poetika, ki razodeva globinsko razumevanje njegovih in morda tudi naših emocionalnih stanj. Želja po izražanju notranjih raziskovanj čustev ga je samodejno privedla do simbolno poenostavljenih oblik, v nove metafizične prostore in plasti tega, kar je še vedno zavito v skrivnost. Vstopati je začel v svoj ponotranjen, najintimnejši prostor, v svet svojih misli in občutij, kar je projekcija in prispodoba njegove resničnosti. V izhodišču ga vselej priteguje in zanima optična manira, ki jo je moč prenesti nad izkušnjo impresionističnega dojemanja barve, svetlobe in prostora. S pretanjenim občutkom je tako v oblikovanju celote kot tudi detajlov dosegel spontano prehajanje ostrine v mehkobo, liričnosti v dramatičnost, impresije v ekspresijo in slednjič v abstrakcijo.

 

Na večjih platnih se skozi niz variacij odpirajo pogledi v barvit ekspresivni svet različnih emocionalnih doživljajev. Razpoznavne in izrazite barve (rumene, oranžne, modre, turkizne…) so prepojene z živostjo, s svetlobo in vitalnostjo, večinoma kombinirane z nasprotujočo, a tonsko premišljeno in učinkovito lestvico temnejših ali hladnejših poudarkov. Slikarsko površino večinoma izgrajuje z vertikalnimi oziroma horizontalno položenimi ploskvami, polji, linijami in elementi, mestoma z nekakšnimi (m)režami kontrastnih oziroma temnih tonov. V zasnovi lahko izhaja iz preprostih, tudi čistih likovnih (geometrijskih) form, kjer na videz racionalno ostrino mehča s svetlenjem, oziroma z naraščajočo ali padajočo intenziteto barvnih prehodov. Na nekaterih platnih se konceptu ploskovne zasnove pridružujejo še manjši fragmenti in znamenja kot na primer črte, rešetke, kvadratki, pike, krogi in kamni… Voda, kamni in kamenčki, ki sicer pripadajo realnemu materialnemu svetu predstavljajo nek arhetip zasidranosti in trdnosti. A hkrati tudi krušljivosti, saj so podvrženi nenehnim  spremembam okolja, kar navezuje na misel večnega življenjskega krogotoka.

 

V abstraktni umetnosti, ki naj bi se sicer oddaljevala od čustvenosti, pa opazimo, da je le-ta v slikah navzoča na čisto poseben način. Platna namreč uglašeno združujejo likovno čistost in izrazno moč v pestri paleti različnih interpretacij; od zelo kromatičnih do bolj minimalističnih odslikav doživetih refleksij na določeno čustveno stanje. Kompozicije nastajajo v harmoničnem poigravanju linij, ploskev ali drugih form in detajlov. Po drugi strani pa je to le impulz za vstop v njegove notranje pokrajine, v sfero podzavesti, v tok razmišljanja o čustvovanju in osvetlitvi vzorcev iz preteklosti.

 

Sestava likovnih prvin in tonskih kombinacij daje svojstveni vtis dinamike in sočasnega mirovanja. Slike v gledalcu sprožajo asociacije; tega, kar se mu zdi prepoznavno in tistega, česar ne more definirati, kajti ravno v tem je njihova privlačnost in sporočilna simbolika. Nagovarjajo ga k pogledu skozi, v višino, globino in daljavo, v sanje, lebdenje in tišino. Vsako emocionalno doživetje je preplet različnih sestavin, je enkratno in neponovljivo. Ravno s tem avtor vsakokrat pričara drugačno atmosfero, v katero domišljeno vpleta magičnost in drobce stvarnosti.

 

Tone Pačnik verjame, da je svet čustev v umetniškem izrazu moč posredovati in prikazati na mnogo različnih načinov. Skozi zaznavo občutij nas vabi na zanimiva potovanja v globino, kjer odstira poglede na ta skrivnostni, nikoli do konca raziskani univerzum.
                                                                                                                              

                                                                                                                           Polona ŠkodičŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies