SPOMENKA OLUJIĆ

je bila rojena 1947 in maturirala na Zadarski gimnaziji 1966. Želja po učenju in znanju jo je leta 1968 pripeljala v Ljubljano, kjer je na Medicinski fakulteti dokončala študij stomatologije. Hrepenenje po oblikovanju in risanju iz zgodnjih otroških let, predstavljeno z njenimi prvimi risbami v časopisu »Modra Lasta«, še vedno živi. Po odhodu v pokoj se je lahko posvetila ustvarjanju figur iz slanega testa, v naslednjem obdobju pa so nastale skulpture iz
glinemola, s katerimi se je predstavila na skupnih razstavah Društva likovnikov Ljubljane. V tem materialu ustvarja mitična bitja angele, vile in sirene. Z njimi se je predstavila na dveh razstavah v Ljubljani ter v Zadru, mestu njene mladosti. Dih preteklosti, ki je pogosto tema njenih stvaritev, pričara podobo minulih stoletij s prikazom razkošnih ženskih oblačil in narodnih noš Slovenije in Hrvaške.
    V zadnjih letih se je izobraževala na Univerzi za tretje življenjsko obdobje in se tam udeleževala tečajev oblikovanja pri kiparstvu ter izdelavi mozaikov in vitražev. Pri mentorici Lučki Šićarov je štiri leta obiskovala delavnico za oblikovanje, predvsem okrasnih keramičnih predmetov iz gline in se v okviru te delavnice udeleževala skupinskih razstav na odprtem. Danes se udeležuje restavratorske delavnice pod mentorstvom akademskega kiparja Ljube Zidarja.
     To večno hrepenenje po soncu in morju jo pogosto vodi na daljna potovanja v eksotične kraje, kjer spoznava nove ljudi, običaje in lepoto drugačnega. Oblikovanje v glini ji je najbolj pri duši in prav zato so nastali vsi ti razstavljeni keramični predmeti, v katerih so na prisrčen način vtisnjeni posebni spomini s potovanj širom po svetu.
      Današnja razstava je delček teh doživetij, ki si jih želi podoživeti z vami.

 

NASLOV:

Spomenka Olujić
Komenskega 14
1000 Ljubljana
Mob. 040 194 613
Tel. 01 2301 984
spomenka.olujic@gmail.com

 

RAZSTAVE:

2003/4 Skupinske razstave Društva likovnikov (DL) Ljubljana

 

SAMOSTOJNE RAZSTAVE:

2003 Galerija DL Ljubljana
2003 Zadar
2004 Pag mesto, Crkva Svetog Jurja
2004/5 Hotel Imperial Opatija
2008 Zadar »Ambiental«
2014 Galerija Loterije Slovenije, Ljubljana

 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies