Melita Vizjak

je bila rojena 1991 v Ljubljani. Zdi se kot, da so rojenice nekaj zamešale ob njeni zibeli. Namenile so ji ustvarjalno pot, niso pa uskladile njenega nemirnega duha z običajnim življenjskim vsakdanom.

 

Melita-otrok je bila podoba Sneguljčice med škrati. Prevelika za svojo »škratjo« družino, venomer begajoča po poteh in potkah zanjo neprehodnega gozda. Melita-dekle danes išče bližino ljudi in istočasno beži od njih.

 

Osnovnošolska leta s prilagojenim programom so se hitro iztekla, šolanje je nadaljevala na BIC-u (Biotehniškem Centru) v Ljubljani, kjer je zaključila program usposabljanja za pomočnico peka in slaščičarja.

 

Že v OŠ Janeza Levca se je v  prostem času likovno izpopolnjevala in takrat se je tudi seznanila z animacijo.

 

Leta 2012 se je znašla v  Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar, točneje, v slikarskem ateljeju tega centra. S seboj je prinesla ljubezen do barv, radovednost in navdušenje za ustvarjanje. Z vso vnemo se je lotila različnih izzivov. Skozi likovne podobe, zgodbe in animacije je izražala lastni nemir in doživljanje sveta. Preizkusila se je tudi v oblikovanju gline, predvsem uporabne keramike, kjer se pod vodstvom mentorice poleg izdelovanja predmetov, ukvarja tudi s poslikavo te keramike.

 

Melita je upornica, ki se ne zmore povsem prilagoditi zahtevam okolja. Vse doživlja zelo intenzivno in na povsem svojstven način.

 

Ko je pred približno letom in pol v moji slikarski beležki zagledala narisano figuro z veliko glavo, majhnim telesom in še manjšimi rokami in nogami, jo je takoj posvojila. Zaprla jo je v računalniško skrinjico in jo prenesla v preprost računalniški program. Takrat sva skupaj začeli plesti zgodbo.

 

Deset let popotovanja po deželi drugačnih, ČUD(EŽ)NI deželi in raziskovanja njihovega pojmovanja sveta, je odločilo o besedilu. Ponudili so se reki, izreki, besedne igre, metafore ..., ki v ČUD(EŽ)NI deželi pomenijo, kot bi rekel Glava-Mož (Lewis Carroll, Alica v ogledalu, MK 1978): »Kadar uporabim kakšno besedo, pomeni ta beseda natančno tisto, kar jaz hočem, da pomeni - nič več in ne manj«.

 

Ilustracije, z glavnima akterjema deklico in fantičem, upoštevajo prav naš način dojemanja sveta, ki ni logičen, ampak metaforičen. Prihajajo iz za nas drugačnega sveta, prikazujejo pa naš skupni svet.
        

                                                                                                                    mag. Erika Pavlin

 

 

 

Skupinske razstave:

2012 Galerija Skrina ob Ljubljanici (razstava keramike), Ljubljana
2014 Skupinska razstava ilustracij študentov ALUO, Ljubljana
 

 

Likovne kolonije:

2012 Likovna kolonija v Črni na Koroškem
2014 Likovna kolonija »Langusovi čopiči 2014«, Kamna Gorica pri Radovljici

 

2012 je izdelala logotip za specialno olimpijado-plavanje v Ljubljani
2013 je bila avtorica glavnih likov za video z naslovom »V neznano«
(ALUO, Video in novi mediji, E. Pavlin, A. Kovač, M. Vizjak)

 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies