Gabrijela Jelka Štibelj

Rodila sem se marca 1953, v lepi vasici Javorje pod Blegošem. Po končani osemletki sem šla v enega izmed ljubljanskih internatov in se na mamino željo izučila za kuharico. ''Da ne boš nikoli lačna,'' je rekla. Poklic mi takrat ni bil v veselje. Želela sem delati z ljudmi in za ljudi. Tako sem leta 1980 diplomirala na VŠSD kot socialna delavka. Že v zgodnjih otroških letih sem nenehno ustvarjala. Prvo priznanje stroke je bila prvonagrajena posteljnina iz idrijske čipke in blaga za zibelko na občinski razstavi ročnih del med osnovnimi šolami v Škofji Loki.
Prijateljica – arhitektka, literatura in samoučenje so mi pomagali šivati za dom in hčerki. Poklicno (socialno) delo sem zaključila 1989 zaradi stečaja podjetja. Odprla sem domačo in umetno obrt , leta 1991 pa podjetje Tolovaj d.o.o.. Iz ekonomskih razlogov sem opustila izdelovanje igrač (s punčko Tino in zmajem Tolovajem sem leta 1993 sodelovala na natečaju za ''zlato zibelko'' na obrtnem sejmu v Celju). Sledilo je daljše obdobje proizvodnje ženskih in otroških oblačil, po letu 1999 pa le še šivanje maturantskih in poročnih oblek ter kostume za muzikale hčerkine plesne šole Guapa.
Svila mi je zlezla pod kožo, česar se nisem niti dobro zavedala.
Po težki življenjski preizkušnji sem začela risati in razmišljati, kako bi delovne izkušnje in svilo združila v nekaj posebnega. Posebnost me spremlja že celo življenje, predvsem v ustvarjalnosti in glej klik… neke novembrske noči v letu 2007 sem narisala prvi vzorec.
Pomagala sem si z literaturo, potem je šlo samo od sebe. Največ navdihov sem dobila v poznih nočnih urah ob nenadnem zbujanju. Takoj sem vstala in začela ustvarjati. Šlo je tako daleč, da so me že domači motili, ker sem bila ''čisto notri''. Največkrat sem z odporom odhajala po opravkih in od doma. Celo na telefonske klice se nisem odzivala, ker me je povsem zmotilo.
Vzporedno z ustvarjanjem sem opazila občutne spremembe v svoji notranjosti in odnosu z okoljem in do okolja. Otresla sem se nepotrebne navlake in ljudi, ki jih nisem potrebovala in ki so mi škodovali. Dojela sem bistvo pravega prijateljstva. Negativna čustva so se oddaljila in zadihala sem svobodo, čistost. Ob novih idejah sem občutila notranjo mehkobo in prijetno vznemirjenje. Tako je bil ustvarjalni krog sklenjen. Idej imam veliko in ker je tehnika izdelave zamudna (čas izdelave je 26 do 80 ur) jim težko sledim.
Zaradi večne želje po deželni hiški z vrtom in življenja z naravo, sem prodala stanovanje in po burnih dogodkih osebne rasti kupila zelo staro hiško na goriškem. Tu se je pojavilo veliko novega in dobrega.

Še nekaj besed o tehniki izdelave:
Uporabljam izključno svilo (šantung), ki ima poseben učinek dvobarvnosti in ki narekuje dosledno upoštevanje smeri poteka niti. V nasprotnem primeru pride do zmešnjave. Ko sliko rahlo obrnemo, se barve enakomerno spremenijo.
Druga posebnost svile je, da je mehka in ''beži''. Potrebno jo je učvrstiti s posebno medvlogo. Vsak košček posebej je pričvrščen z notranje strani in ko je motiv končan, je še natančno prešit. Določeni motivi zaradi izraznosti tretje dimenzije potrebujejo senčenje, kar dosežem s tempera barvami. Sledi uokvirjanje. Slike ne prenesejo stekla in nobenih okvirjev, ker se zapreta svoboda in namen izražanja. Napnem jih na uokvirjena slikarska platna. Tako slike delujejo globinsko in v širino ter učinkujejo s prelepimi energijami.
Uživajte in sprejmite jih z odprtimi srci.

 

Naslov
Gabrijela Jelja Štibelj, Bukovica 37, 5293 Volčja Draga
Telefon: 040 394 221
E-naslov: mandale@guapa.si

 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies