Zbujena v tihoto časa, objeta s telesom v sozvočju, s strunami ljubezni. Jaz Duša. 

Če jo vidite v ateljeju, oblečeno, kot se običajno oblači -izvirno, drugače, slikovito – med vsemi tistimi barvami , čopiči , razpetimi kosi svile, ko gledate to veliko avreolo neukrotljivih las, kako se sklanja nad slikarijo , v resnici pomislite, da je Dušanka Herman iz nekega drugega sveta. Pa ni.
Tako je napisala Žana Kapetanović ( revija Jana 2006). Iskanje drugega sveta – sveta drugačnosti , izvirnosti- sem prinesla s seboj v ta svet 7. Junija 1965. Imela sem babico, ki me je naučila prvih ročnih spretnosti in uresničevala moje , za tisti čas , nenavadne želje. Že v osnovni šoli sem si poslikala prve majice.
Po končani Tehniški fakulteti , smer tekstilno konfekcijska tehnologija, sem se pričela intenzivno ukvarjati z učenjem različnih tehnih poslikave tekstila , predvsem pa svile. Prve svilene bluzice , poslikane v batik tehniki , sem prodala na Art market-u v Portorožu. Sledili so Art sejmi v Mariboru in Grazu.Velik korak naprej pa je pomenila otvoritev trgovine v središču Maribora, kjer so moji izdelki pritegnili številne občudovalce in kupce. S partnerjem sva obiskovala Art in Hobby sejme v tujini in pričela uvažati materiale. Sama sem se veliko posvečala iskanju novih tehnik poslikave in boljših , intenzivnejših barv za tekstil in svilo. Svoje znanje in izkušnje sem uporabila za vodenje številnih tečajev slikanja na svilo.
Leta 1996 je zaradi pretresljive izkušnje s smrtjo nastala serija RDEČE-ČRNO-BELIH poslikav. Imela sem občutek, da moram to nujno narediti in da sem vodena *od zgoraj* Serija je bila uvod v obdobje lastnega iskanja in odpiranja . Iz tega obdobja je tudi akrostih KAKO DELAM in dela(panoji iz svile s sešitimi okni in na kovinskih stebrih) ki sem jIh leta2000 razstavila v Art kavarni hotela PIRAMIDA v Mariboru pod naslovom ODPIRAM OKNA .
V letih 1997-2000 sem oblikovala kostume za glavno napovedovalko Festivala Lent. Kolekcija kostumov, ki so z izvirnostjo pripomogli k prepoznavnosti blagovne znamke LINA, še danes vzbuja občudovanje.
*Odpiranje oken* je prineslo viharno dogajanje v zasebnem življenju in leta2005 odločitev za selitev v Ljubljano. Nov začetek in nove energije. Poglobljeno delo na področju oblikovanja in poslikave oblačil sem v okviru Meseca oblikovanja, predstavila leta 2007 na modno plesni predstavi POBEGI v CITY HOTELU v Ljubljani.Leta 2008 sem na ulici pred butikom in v ateljeju pripravila razstavo S svilo dvajset let .Leta 2008-2010 sem se uspešno predstavila v galeriji PURA VIDA V v Avstriji. Občasno sodelujem tudi s koreografom Leo Kulašem z barvanjem in slikanjem kostumov in čevljev.
Zahvaljujoč predvsem tujim turistom, ki cenijo izvirnost, lahko uresničujem in že živim stih:
V daljavi rdeča zapeljuje pogled... V srcu, tako blizu, nosim pesem ptic... in nekoč, kot v pravljici, bom odprla to kletko... in vse zeleno bo rdeče...

 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies