Željko Prstec

Slikar Željko Prstec že več kot trideset let z navdihom in vedno znova ustvarja svet angelov, ki ni umetno moden, temveč utemeljen v pripovedi in tradiciji kraja, iz katerega izvira. V slikarski biografiji, ki je že prešla štirideset let, se je poleg angelov, posvečal tudi drugim motivom in temam, za seboj ima bogat in razkošen opus ilustracij kot opreme za knjige, ukvarjal se je s scenogarfijo, v gledališču in na televiziji, oblikoval je plakate, ovitke za zgoščenke, grafične mape in je avtor številnih poznanih grafik.


Pod strehami, ki čuvajo prah z angelskih kril, se je rodil 8. julija 1950. Po tem, ko so ga angeli čuvaji peljali skozi šole v Varaždinu in Zagrebu, se je lotil dela. Od 1969 nabira prah z angelskih kril na svojih slikah in ga razstavlja v galerijah, za seboj ima sedemdeset samostojnih razstav in sto skupinskih predstavitev; tke ga v knjige, izdelal je dvajset oprem-ilustracij za knjige poezij, proze in otroške literature; odtiskuje ga v grafične mape, legendarna je postala tista z naslovom „Mesto, kjer angeli spijo“, na plakate; uprizarja ga v scenografijah. V te njegove angelske svetove so se zagledali in zaljubili ljudje v mnogih državah.


Z vsemi svojimi angeli je Željko Prstec član Hrvaškega društva likovnih umetnikov in član Hrvaške skupnosti samostojnih umetnikov. O njegovem delu so pisali mnogi umetnostni zgodovinarji, likovni kritiki, književniki in novinarji. Posnetih je mnogo filmov in prispevkov za HRT in VTV televizijo.


Z instalacijama „Grad u kojem anđeli spavaju“ in Anđelinjak“ je Prstec odprl novo stran svojega dela ter je skritim in skromnim kotičkom mesta Vraždin vdahnil zanimivo, čarobo in nebeško noto. S tema instalacijama je Varaždincem odkril točke v središču mesta, za katere sploh niso vedeli, da obstajajo, obiskovalcem pa ponudil nepozabno doživetje. Tako kot angeli, ki govorijo vse jezike, tako se tudi Prstečeve instalacije obračajo na vse, ne glede na nacionalnost, vero ali poreklo.

 

Željko Prstec, samostojni umetnik-slikar, je utemeljil in odprl prvo postavitev Muzeja angelov, ki je prvi tak tematski muzej v tej regiji.

 

Dolgoletna slikarjeva zamisel o Muzeju angelov v Varaždinu se je uresničila 13. maja 2011. Umetniško delo in aktivnosti Željka Prstca se že več let odvijajo pod geslom „Varaždin-mesto, kjer angeli spijo“, tako bo tudi muzej tisti kraj, kjer se bodo zbirala umetniška dela na temo angelov.


Bo pa to hkrati prostor, namenjen tudi drugim dogodkom pod skupnim imenovalcem: koncerti, tribune, literarni večeri, predavanja, pogovori, prostor srečanj, pogled v neko modrejše nebo.

 

RAZSTAVE
Željko Prstec je postavil že sedemdeset samostojnih razstav, sodeloval pa je na sto skupinskih predstavitvah, doma in v tujini.

 

NAGRADE
1980 – Nagrada za slikarstvo ob 60. letnici Varteksa
2011- Listina Mesta Varaždin za slikanje značilnih motivov angelov in mesta Varaždina
ter ustanovitev „Muzeja angelov“ v Varaždinu


NASLOV
Željko Prstec, Stjepana Vukovića 15, 42000 Varaždin
http://www.prstec.net/"www.prstec.net
e-mail: mailto:prstec@gmail.com"prstec@gmail.com

 

Muzej anđela Varaždin
S.S. Kranjčevića 14, 42000 Varaždin
http://www.angelsmuseum.com/"www.angelsmuseum.com


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies