Naslov - Pokrov

Veliko število ur skupinskega dela z glino prinese enostavno vprašanje, kaj vse se lahko naredi iz omenjenega materiala in zanimive razlage, zakaj ravno takšen izdelek in ne drugačen. Recimo: zakaj so metlice vedno v smetišnici in ne obratno, zakaj emajlirane kuhinjske pokrovke s pikapoloničastimi vzorci niso tudi pikapoloničaste oblike, ali bi bil svetilnik na pokrovu čajnika primeren dodatek čajanki. Kakšen naj bi bil neprimeren pokrov za sir, ali gresta skupaj čelada in čipkast ovratnik, zakaj naj bi bila steklenica, velika kot Velika planina, v oblakih; in še in še… Prava zmeda, v kateri lahko pomagajo le izkušnje.

Ena od teh je, da nismo same. Ravno nasprotno. »Raziskovalci« uglednih mednarodnih keramičnih natečajev na podoben način uporabijo naslove za razstave prav s področja vsakdanjega življenja; kot so škatla, skodelica, šatulja, steklenica, žlica, … in potem vidimo nevsakdanje realizacije še bolj nevsakdanjih zamisli. Sledile smo temu in si za naslov internega »razpisa« izbrale prvo priročno rimo: naslov – pokrov.

Zasnova je sicer lahko nekakšna pokrovka ali pokrivalo, vendar je tudi precej več. Je nekaj, kar se ne nanaša le na posamične predmete, kot so lonec, steklenica ali skodelica, temveč je tudi obči pojem, ki lahko »pokrije« celo vrsto posamičnih predmetov. Imamo torej vez med splošnostjo pojma in konkretnostjo predmeta, ki ga bo treba narediti. Vez, ki povezuje »psihični odtis« označenca in materialnost označevalca. Tej poljubnosti, ki ji v teoriji niso prisodili nič več kot navadno prečno, ulomkovo črto med označencem in označevalcem, tej črti, ki naj bi kot vez te dvojnosti, sestavila neko tretjo celoto, bomo sledili, zaverovani v to, da nam lastnosti gline in nadzor, ki ga imamo pod prsti, to dopuščajo. V imaginariju naslova - pokrova v nadaljevanju le še razmišljamo o vprašanju, zakaj pa ne.

Zavora, ki jo potegnemo, je v soodnosnosti med celoto in njenimi deli. Tisto, kar se pri oblikovanju iz gline običajno navaja kot ločnica med keramiko in kiparstvom. Medtem ko za kiparjenje veljajo presežki voluminoznosti celote, se v keramiki nekako bolj držimo dograditve forme »iz nule«, ker ne izdelujemo kipce zgodovinskega spomina, temveč unikatne uporabne predmete iz žgane gline. Njihova uporabnost pa je prav v tem, da zadovoljujejo vsakdanje potrebe. Recimo, če obstaja potreba, da otrok prime figurice iz »kinder-jajčka« na pokrovu keramične šatulje in preveri, če je morda čokoladni ostanek še notri. Zakaj pa ne. Dvojnost conceptusa naslova - pokrova se nam že drugič obrne in ob oblikovanju izdelkov iz keramike, oblikujemo tudi potrebo po njihovi uporabi, po tem da postanejo del našega vsakdana. Ker smo številčno močne, v atelje vstopi menjava in z njo učinki, ki kmalu začnejo presegati začetke tega procesa in se nadaljujejo v novih zasebnih in javnih prostorskih okoljih.

Pričujočo razstavo lahko dojamemo predvsem kot selitev tega procesa v galerijski prostor in njegovo izmenjavno nadaljevanje. Zato izdelki iz naslova – pokrova niso v tem prostoru kulturno-umetniške primerjave na začasnem »inštalacijskem obisku« zaradi vrednotenja oz. ugotavljanja njihove uporabne ali menjalne vrednosti, temveč so na ogled postavljeni zato, da izpolnijo svoj namen. Naslavljanje nekoga. Povedano v sodobnem marketinškem jeziku, da postanejo del našega in vašega vsakdana, da tako kot reklamni letaki, ki ustvarjajo nove potrošniške potrebe, tudi oni sodelujejo pri soustvarjanju neke potrebe, ki se jo lahko oblikuje na podoben način kot sam izdelek. Torej tako, da se nas v nenehni izbiri med še in še, med veliko stvarmi za zadovoljevanje ene same potrebe, dotaknejo z izročilom ustvarjanja v keramiki, da naj bi en sam predmet zadovoljeval več potreb.

Kot mentorica lahko dodam le to, da sledimo povednosti izraza v keramiki in se pred očitki o uporabništvu in umetništvu izdelkov, ki nastajajo v skupini še naprej prebijamo po tretji poti bogatenja potreb po ustvarjanju keramičnih izdelkov.

 

Lučka Šićarov
 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies