Brunec Irena - Tebi

 

Brunec Irena - Tébi se je rodila 18. 11. 1964 v Murski Soboti. Po končani srednji ekonomski šoli se je leta 1985 vpisala na Pedagoško Akademijo v Ljubljani, smer likovni pouk – geografija, kjer je obiskovala oba letnika. Tik pred diplomo se je leta 1987 vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo, kjer je diplomirala pri prof. Slavku Tihcu in dr. Tomažu Brejcu leta 1992. Še istega leta je vpisala redni študij na isti akademiji – smer slikarstvo, kjer je diplomirala leta 1997 pri prof. Andreju Jemcu in dr. Tomažu Brejcu. Večkrat je med leti 1992 in 1999 po nekaj mesecev bivala v Parizu, v obdobju 1993/1994 pa je 9 mesecev preživela v Berkeleyu (Kalifornija, ZDA). Leta 2001 je bila dva meseca gostujoča umetnica v Bethlehemu (Pensilvanija, ZDA), kamor se skoraj vsako leto vrača. Leta 2002 je bila za obdobje dveh let izvoljena za predsednico Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Je soustanoviteljica Nagrade ZDSLU in v sklopu skupine OSUP J.K.M.B. (Organizacijska Skupina Umetniškega Programa Juteršek.Krečič.Menaše.Brunec) soustanoviteljica Galerije Hypo v Ljubljani. S skupino OSUP J.K.M.B. je kot idejna avtorica leta 2008 organizirala in izvedla prvo znanstveno razstavo Obrazi Primoža Trubarja, ki je bila predstavljena na 5 lokacijah po Sloveniji.
Je avtorica številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev v Sloveniji: Izlake - Kralj in kraljica; Izlake - Metulji letijo proti vzhodu na pokopališču; Ljubljana - Sedem vrlin v avli Kapiteljske palače; Murska Sobota - Kronos - vladar vesolja na pokopališču; Ljubljana - Slovenska gazela med leti 2000 - 2009; Ljubljana - Parisova sodba v mladinskem hostlu Celica; Puconci - Spametnost v parku pri Evangeličanski cerkvi; Zagorje ob Savi - Sejalec idej pred RCR; Lendava - György Kultsár v avli mestne hiše; Ljubljana - Spominska plošča Primožu Trubarju v Evangeličanski cerkvi; Ljutomer - Rudolf Maister · Vojanov - general in pesnik v parku Rudolfa Maistra; Murska Sobota - Spominska plošča Martinu Luthru pred Evangeličansko cerkvijo, Slovenska Bistrica - General Rudolf Maister v vojašnici…
Svoja dela je predstavila na več kot 20 samostojnih razstavah in sodelovala na več kot 90 skupinskih razstavah doma in po svetu. V času svoje ustvarjalne in razstavne dejavnosti je prejela več nagrad, med drugimi Srebrno medaljo v Parizu, Grand prix XLI. Mednarodnega Ex-tempora v Piranu za sliko Ladja norcev, Priznanje sedmim veličastnim v Murski soboti ter nominaciji za Nagrado ZDSLU in Nagrado Prešernovega sklada.
Področja njene ustvarjalnosti so predvsem risba, slikarstvo in kiparstvo. Vrhunsko obvladuje figuro in njena fizična, kinetična, psihološka, bivanjska, filozofska in družbena stanja ter povezave. Še posebej pa jo označuje odlično poznavanje in virtuozna uporaba ezoterične ikonografije. Živi in ustvarja v Trzinu.

 

SAMOSTOJNE RAZSTAVE

1991 - Ljubljana: Galerija Feniks; 1992 - Ljubljana: Galerija Krka; 1995 - Ljubljana: Galerija Ars; Kranj: Galerija Prešernova hiša; 1996 - Murska Sobota: Galerija Murska Sobota; 1997 - Ljubljana: Galerija Equrna; Ljubljana: Francoski kulturni center Charles Nodier; 1998 - Radenci: Galerija Radenska; Ljubljana: Galerija Kos; Ljubljana: Galerija Latobia; Budimpešta (Madžarska): Dorottya Galeria; Maribor: Galerija Stari Rotovž; 1999 - Pariz (Francija): Galerie Le Lys; Bologna (Italija): Instituto di Cultura Germanica; Murska Sobota: Galerija Triglav; 2001 - Bethlehem (PA - ZDA): Gallery Banana Factory; 2004 - Videm (Italija): Galleria del Girasole; Ljubljana: Galerija Hypo; 2005 - Murska Sobota: Galerija Murska Sobota; Bethlehem (PA - ZDA): Gallery Rotunda; 2010 - Ljubljana: Ministrstvo za obrambo RS; 2011 - Ljubljana: Galerija Loterija Slovenije

 

Naslov:

GSM: 041 357 713

e-mail: Brunec.Irena.Tebi@gmail.com

 

Fotografije del:

Milan Rožmarin

 Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies