Petnajst let novih možnosti ali galerija kot slikarsko platno

Pisali smo 14. februar 1996. Na Trubarjevi 79, v Ljubljani je Loterija Slovenije
odprla vrata svojega hrama kulture, Galerijo Loterije Slovenije.
Predstavljamo vam nekatere avtorje, ki so razstavljali pri nas in pomenijo nek prerez skozi čas in likovne zvrsti, predstavljene v naši Galeriji.

 

14. februar 1996
Odprli smo Galerijo novih možnosti Miloš Lavrenčič, slike. Nejč Slapar, grafike.

27. marec 1996
V svetu vsakdanjosti potrebujemo svet umetnosti. Le-tega oblikujeta tudi likovna ustvarjalca Irena Jeras-Dimovska in Boge Dimovski.

 

4. september 1996
Njegova platna nam ponujajo mavrične sprehode. Vsakdanja pokrajina se nam pokaže pražnje odeta. Vojko Hernaus, slike

 

19 februar 1997
V ogledalu je maska, pod masko je obraz. S svojo ustvarjalnostjo nam prinašata beneške karnevalske dragulje. Božena Logar, fotografije Gea-Tanja Rusjan, kostumi in skice.

 

19 marec 1997
Delavnica slikanja, ki je delavnica iskanja poti. Ob 15-letnici SONČKA-Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. Slike na svili.

 

11 junij 1997
Slike, ki gredo do zvezd, nataknejo si Severno krono in zaokrožijo med nami, ki iščemo lepoto v izrazu. V evropskem mesecu kulture, Ljubljana 1997. Damijan Stepančič, slike

 

17 junij 1998
Iz brezpredmetnega uravnava svoj pogled na umetnost. Je slikarka dežja, globin, meglic. V njegovih oblikah je skrito hrepenenje, pripoveduje nam lepoto telesa in radosti duha. Uršula Berlot, slike.Ciril Hočevar, mala plastika.

15 julij 1998
Slikar življenjskega kroga, z vedno novo voljo do življenja. Kipar prekipevajoče energije, ki nas skozi mitologijo povzdigne nad resničnost. Izidor Urbančič, slike in kipi.

 

14 april 1999
Odsevi, naši sopotniki v ogledalu. Mnogokrat hodimo mimo tihih spremljevalcev, umetnik nas povabi, da se srečamo. Leon Zakrajšek, slike.

 

10 november 1999
Iz njegovih sanjskih pripovedi se rojeva likovna govorica o fantastičnih metamorfozah našega vsakdana. Andrej Pavlič, slike.

 

22 marec 2000
Spomini na žarečo svetlobo Mediterana tkejo nevidne niti z arhitekturo mestnega jedra. Rojevajo se prej nevidne, doživete vedute. Jasminka Ćišić, slike.

 

12 september 2001
V glino ujete podobe, ki obujajo pretekle čase, zrcalni odsevi vsakdanjega utripa, morda že pozabljene zgodbe znova zaživijo. Nataša Prestor, keramika.

 

10 julij 2002
V sliko ujeto hrepenenje se poigrava z mehkimi sencami  našega vsakdana, ki je tudi gledališka igra. Pred nami zaživijo namišljeni liki, ki so tudi v nas, morda zanje še vedeli nismo, sedaj so tu. Meta Vranič, slike.

 

11 december 2002
Risani liki, včasih znani, včasih neznani obrazi, vedno vpeti v lastno resničnost, ki z leti postanejo lahko priča časa, ki so mu vtisnili svoj pečat. Darja Lobnikar Lovak, portretne karikature.

 

11 junij 2003
Morje, ujeto v obliko, ki nam pripoveduje zgodbe o globinah, zgodbe o odsevih in hrepenenju. Morda svetovih, ki jih nismo videli. Vladimira Bratuž-Laka, kipi.

 

8 oktober 2003
Telesa in obrazi ujeti v času, ki mineva. Včasih spomini, včasih doživetja, ki ostajajo. Opevana ženska lepota dobi drugačno razsežnost v sliki, ki bo živela tudi jutri. Petar Lazarević. Slike.

 

10 december 2003
Velika dela nastajajo pred časom in ostajajo večna v času. Petnajst let novih možnosti ali galerija kot slikarsko platnoČlovek stopica za njimi, ko jih sreča v sebi, spozna njihovo vrednost. Nič več se ne čudi, da so bila tako dolgo nerazumljena. Avgust Černigoj, izbor del.

 

14 januar 2004
V objemu narave se pogrezamo v sanje. Njeno zimsko razkošje sprošča duha, njen jesenski plašč ponuja najlepše barve. Slike so kot vabilo na sprehod, nekam daleč. Igor Dolenc, slike.

 

15 september 2004
Glina, gnetljiva, polna izzivov. Tiho čaka, da vanjo ujameš vse svoje svetove. Roka učitelja te varno vodi skozi pasti in pod tvojimi prsti se rojevajo figure: akti, živali, mitološka bitja. Katjuša Rojac, kipi.

 

12 januar 2005
Letni časi si podajajo roke. Prebudijo nas pomladni vonji, barve poletja nas odenejo v razkošje, melanholija jeseni nas vodi v sanjarjenje, zima nam ponuja ugodje doma in pravljično zasneženo krajino. Slikarska skupina Univerze za tretje življenjsko obdobje.

 

12 oktober 2005
Občutenje pokrajine impresijo spremeni v ekspresijo, vešča poteza čopiča omogoča barvi, da zažari v svoji svetlobi. Pred nami so slike s sugestivno pripovedjo o lepoti bivanja.

 

9 november 2005
Vojna je neusmiljena, nekaterim spremeni tok življenja. Potreba po ustvarjanju pa ostaja. Človek se prilagodi in njegova dela dobijo novo vsebino. 35 let Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije. Likovna dela in fotografije.

 

12 april 2006
Ko barva spregovori, se v nas nekaj prebudi. Tisto nekaj nam podari občutenje, ki nas odpelje med zelene trate, kjer se prebuja pomlad in z njo vedno znova življenje, polno upanja in želja. Ivo Kordaš, slike.

 

16 maj 2007
Iskanje lepote, prežeto z iskrenostjo, rojeva vrtove za obzidjem, ki nam pripovedujejo zgodbe s poti, ki smo jih prehodili in porajajo želje po še ne doživetem. Darja Štefančič, slike.

 

12 december 2007
V tem neizprosnem hitenju se ob njegovih slikah čas ustavi. Oživljanje duha preteklega časa, ko so stari mojstri upodabljali svoje sopotnike, nam ponudi v razmislek, le čemu. Pogled nanje nas ustavi in ponuja razkošje lepega. Maks Bizjak, interpretacije starih mojstrov.

 

16 julij 2008
Življenje je lepo ali pripoved o noju. Lahko je zaljubljen, lahko je žalosten, lahko je zasanjan ali pa povožen. Vedno duhovit in živ, čeprav iz gline in perja. Anda Bile-Kern, kipi.

 

9 september 2009
Lebdeti nad realnostjo in slikati svoje sanje. To zmore umetnik, ki s svojimi slikami pričara posebna stanja duha in nam ponuja pravljične sprehode skozi čas in prostor. Lojze Adamlje, slike.

 

16 junij 2010
Koraki, koraki, ki odhajajo in puščajo sledi v našem bivanju. Ujeti v fotografski aparat pesnice, pisateljice, postanejo poezija, postanejo pripoved. Tatjana Pregl Kobe, fotografije.

 

22 december 2010
Praznični čas nam prinaša posebne zgodbe. Z odprtim srcem in spretno roko  nam je avtorica ilustracij približala izročilo malega vrabčka, ki odkriva skoraj pozabljeno. Irena Gubanc, interaktivna razstava ilustracij.

 

Relativnost , ki nas spremlja skozi življenje, se izraža zlasti v relativnosti časa. Petnajst let je lahko dolgo obdobje, lahko pa je le bežni trenutek, ki nam spolzi skozi prste. Za delo in življenje v naši umetnosni galeriji je bilo to obdobje čas pomembnih dogodkov, ki jih danes lahko povežemo v nek sveženj, v katerem bomo ozrli mnoge ustvarjalce, veliko njihovih del, ki nam plemenitijo vsakdan. V njem bomo našli tudi veliko hrepenenja, upanja, da bodo sprejeti, ko bo njihovo delo prišlo v javnost. Galerijo na Trubarjevi cesti smo poimenovali tudi Galerija novih možnosti, ki se nam danes kaže kot veliko slikarsko platno, v katero je vsak razstavljalec vtisnil svoj znak, narisal svojo črto, odtisnil svojo glino. Nove možnosti so se porajale , tako za razstavljalce kot za obiskovalce in vsi so nam za to hvaležni.Zbrani podatki o delu v Galeriji, ki bogati eno najstarejših ulic v naši prestolnici, nam govorijo o njenem utripu skozi čas.

Od februarja 1996 do februarja 2011 smo postavili 160 razstav, predstavilo se je 313 avtorjev najrazličnejših likovnih zvrsti, naše razstave pa si je ogledalo skoraj 55.000 obiskovalcev.
Morda le goli podatki, vsekakor pa vzpodbudni, saj so spresegli vsako pričakovanje, ki se je porajalo tistega mrzlega februarja pred petnajstimi leti.

 

Galerija Loterije Slovenije
Voditeljica Galerije Katjuša Rojac


 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies