Vrabček Firbček spoznava svoje poklice

December zaznamujejo kratki dnevi in dolgi večeri, ki so kot nalašč za pripovedovanje zgodb ali nostalgično obujanje spominov. December je tudi mesec, ko smo bolj naklonjeni pisanim, igrivim, in barvitim stvarem. V nas se prebuja iskrivo razpoloženje in nestrpno praznično pričakovanje, zato se veselimo vsega toplega in mehkega, čarobno pravljičnega in otroško iskrenega. Vse to ponujajo ilustracije posebne vrste, ki jih je za razstavo Vrabček Firbček spoznava stare poklice izdelala ilustratorka in oblikovalka Irena Gubanc.
Prisrčne, duhovite in nevsiljivo poučne zgodbice o vrabčku Firbčku, ki med svojim potepanjem po deželi odkriva redke ali že izumrle poklice, je napisala raziskovalka in zapisovalka ljudskega izročila Dušica Kunaver. Tako naj bi se mladi in radovedni na prijazen način seznanili z vsakdanjim življenjem v preteklosti ter spoznali stare slovenske poklicne mojstre: klekljarico, furmana, lončarja, rezbarja, drvarja, pisarko, suhorobarja, lectarico, brusača in ribiča.
Čeprav je vsebina ilustracij povezana s slovenskim ljudskim izročilom, jo je Irena Gubanc znala predstaviti na aktualen način. Uporabila je sodoben likovni izraz in sodobno tehnologijo. Računalniško izrisane figure mojstrov in mojstric so stilizirane in shematizirane. Spominjajo na lutke "možiček kopitljaček", ki ob potegu na vrvico iztegnejo roke in noge. Zaradi takšnega oblikovanja so figure pri opravljanju svojega dela videti nerodne in počasne. Njihova aktivnost se zdi zaustavljena v času. Na ta način je poudarjena vsebina ilustracij, saj so na njih upodobljene obrti, ki so (skoraj) že izumrle.
Veliko bolj slikovit in razgiban je likovni prostor, v katerega so figure umeščene. Ilustrirano ozadje je razdrobljeno, bogato ornamentirano in prenapolnjeno s številnimi zabavnimi detajli, ki pletejo zanimive vzporedne zgodbe. To daje ilustracijam poseben čar in vanje vnaša živahno dinamiko. Najbolj pozorni gledalci so nagrajeni z duhovitimi podrobnostmi in intimnimi zgodbami.
Ilustracijo v tradicionalnem smislu razumemo kot slikovno podobo, ki spremlja besedilo – bodisi kot okras bodisi kot pojasnilo in razširitev vsebine. Ilustracija je torej funkcionalna forma in njen obstoj je največkrat povezan z natisnjenim besedilom. Na ta način je poudarjena vzajemnost med besedo in podobo, med branjem in gledanjem. Klasična postavitev pod zastekljene okvirje lahko ilustracijo odmakne od njenega prvinskega življenjskega okolja. Prav zato je Irena Gubac svoje ilustracije za razstavo preoblikovala v nove estetske in funkcionalne razstavne objekte.
Pri tem je izkoristila vse možnosti, ki jih omogoča digitalni slikovni zapis. Računalniška ilustracija je neodvisna od unikatnosti originala, zato avtorica lahko z ilustracijami poljubno manipulira – jim spreminja oblike in formate, dodaja ali odvzema ter jih neomejeno reproducira. Ilustracije so nato natisnjene na blago, s katerim so prevlečeni kvadri iz penaste gume. Ti objekti so lahko uporabni kot pohištvo za sedenje, kot didaktična igrača, kot motorično igralo ali kot dekorativna poživitev prostora. Na ta način imajo obiskovalci razstave možnost, da se ilustracije dotaknejo, se nanjo usedejo, se z njo poigrajo ali jo kako drugače ustvarjalno uporabijo, izrabijo in končno celo uničijo. Tehnologija digitalnega tiska namreč omogoča, da objekt, ki je odslužil, avtorica nadomesti z novo kopijo.
S prenosom ilustracije v drug material se seveda zgodijo tudi določene likovne spremembe. Tako so denimo pri tisku na tekstil barve manj intenzivne kot pri tisku na gladke in sijajne površine. Zato pa je poudarjena tekstura – prijazni, mehki in topli objekti imajo visoko taktilno vrednost. Z gledalcem komunicirajo neposredno, vzpodbujajo pristen stik in omogočajo interaktivno doživetje razstave.
Obiskovalci razstav smo vajeni, da pridemo v galerijo, se sprehodimo od umetnine do umetnine, si ogledujemo, občudujemo, razmišljamo. Ker pa je december tudi čas za sproščeno družabnost, nas Irena Gubanc v Galerijo Loterije Slovenije vabi na drugačno razstavo – povabi nas, da pridemo v galerijo posedet, pokramljat, se poigrat. Ob tem pa lahko uživamo v prebiranju zgodb in občudovanju podob. Ilustracije na razstavi Vrabček Firbček odkriva stare poklice nas ne vabijo, da si jih ogledamo, ampak, da jih doživimo. Zato je razstava pravo praznično darilo vsem, ki (še) imajo otroško srce.


Monika Ivančič Fajfar
 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies