Razstava

Lahkotnost barve


Slikarka Valerija Sever je že od mladega kazala nagnjenje do likovnega ustvarjanja, in z visokošolskim študijem si je izbrala tudi takšen poklic, ki je temeljil na njenih sposobnostih obvladovanja prostora. Ker ji v Švici ni uspelo, da bi brez predhodne prakse uveljavila svojo akademsko izobrazbo, je skušala ponovno izhajati iz svoje ljubezni do likovnega in ga s tamkajšnjim šolanjem nadgraditi. Po vrnitvi v Slovenijo, se je gleda na dodatno pridobljeno široko izobrazbo in ob zadostni usposobljenosti, prepričana, da bo kos sodobnim likovnim nalogam, odločila, da se preizkusi na dotlej izmikajočem se ji področju likovne ustvarjalnosti.
Nekaj njenih misli vsekakor omogoča boljše razumevanje njene dosedanje usmeritve v umetnost in že uresničenih umetniških dosežkov: »Za slikarsko izražanje čutim večinoma močno potrebo po uporabi barv. Trenutno najpomembnejša slikarska tema nosi naslov 'Dotik neba'. Človeka v njegovem delovanju dojemam kot središče neba in zemlje. To srečevanje čutim kot zorenje, razvoj duše, kot ozaveščanje in soočanje z vso paleto občutkov, zaznav, čustev, misli … v vsej svoji nasprotnosti, dvojnosti, napetosti. Rada posegam po mitologiji, pravljicah, jungovski poljudno-psihološki literaturi. Že dlje časa me privlači vprašanje povezanosti človeka z nebom kot simbolom duha, njegove odprtosti, celosti, ranljivosti, drugačnosti, kot tudi osebno in splošno človeško arhetipsko prepoznavanje duše in njene simbolike«.
Slikarkino razlaganje njenih izhodišč utemeljuje njen vsebinsko in tehnološko neopredeljen pristop. Dejansko jo likovno vse privlači, portret in človeška figura iz arzenala klasične umetnosti, morda še najmanj krajinsko slikarstvo. Zapleteno razmišljujoča filozofsko podprta vsebina postavlja njene slike v svet fantastike. Nič manj osebno njen, na njenih dosedanjih izkušnjah zrasle kompozicije, pa je sijajni barvni svet njenih abstraktnih zamisli. Kompozicijska lahkotnost in barvna svežost v svoji privlačni samosvojosti in posebnosti odpira morda slikarki Valeriji Sever najbolj obetavne možnosti uresničitve njene doslej predolgo zatajevane likovne izpovedi.

 

Mirko Juteršek
 


Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies