Razstava

S čeveljci na čajanko

To nikakor ni koncept ali projekt. Je preprosta zgodbica o tem, kako se Pika Nogavička odpravi na čajanko. Deveto poglavje. Če greste z njo, potem si delite razburjenje in dvome o pravilnem obnašanju ob tej slovesni priliki, ko se je treba mirno in tiho pomenkovati. Zato je pomembno narediti dober vtis in biti primerno oblečen. Pardon, obut. Saj veste, pogledajo vas najprej v čevlje.

 

Torej, imeti morate imenitne čevlje. Ali pa vsaj enega, in potem se lahko delate, da ste prišli iz tiste pravljice. Ker o čevljih sodi naj kopitar, boste čeveljc naredili sami. Tak čeveljček, ki bo razveselil navzoče. Presenetili pa jih boste s čajnikom, ki ga boste vzeli s seboj namesto torbice. Naj se čajnik priliči čevljcu. Ah, kakšen klepet bo to, o obuti muci Maci in kurji taci, čaši nesmrtnosti med jagodami, rožcami in maki, slončkovi ritki in klovnovem hihitanju, svetlozelenih zmajih in temnozelenih kravah, iztegnjenih vratov žiraf ki opazujejo zalivalce riževih polj, zajcev v čarodejevem cilindru in debate o tem, kdo je Evino jabolko dal na čevelj...... zaspanec pa kar naprej spi.

 

To bo eno tako zgodbovanje, da bo tudi naključno prisotni pisalec hotel postati oblikovalec predmetov iz žgane gline, in bo to zapisal kot eno popolnoma novo besedo - predmetovalec. Pa mogoče še rimo o tem, zakaj nas mika ročno izdelana keramika. Na čajanki bo tudi obvezni intelektualec, ki bo pametoval o razmerju med upodobitvijo in ubeseditvijo, neki instinktualec se bo po vsej verjetnosti lotil osvobajanja duhov zaprtih v praznoti žganih izdelkov, lahko srečate pa še koga od tistih, ki na Pikino "zabavancijo" pridejo v obuvalih "kulturancije".

 

Če niste za domislek o odhodu na Pikino čajanko v tesnem keramičnem čeveljcu v kompletu s čajnikom, si vzemite čas za razmislek. Najprej o tem, kako težko je pustoto tistega, kar ljubkovalno imenujemo življenski vsakdanjik, poseliti z predmeti. Takimi predmeti, ki so brez zlate nalepke, nimajo opredeljene vrednosti, ne sodijo med stroške, ki so večji od prihodkov, in ne veste, kako bi jih uporabili. Predmeti torej, ki ne služijo ničemur, razen temu, da so prisotni v vidnem polju.

 

Strinjali se boste, da je težko narediti nekaj, kar ne služi ničemur. V to vas lahko prepričajo izkušnje razstavljalk, nekdanjih začetnic na tečajih keramike pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje, ki so v letih gnetenja, barvanja in žganja gline slišale marsikatero na ta račun. Najtežje pa je prepoznati potrebo po tem narejenem, opredmetenem, a nepotrebnem delu "v prazno". O tem bi kaj vedela povedati njihova mentorica. Verjetno bi citirala teoretika psihoanalize Jacquesa Lacana, da tu enostavno gre za užitek, kajti "užitek je to, kar ne služi ničemur". Za to pa je potrebna neka kršitev priznanih kod in kapital/ istič/nih zahtev, da mora biti vsaka dejavnost donosna, ker služi nečemu drugemu, obetavnejšemu, nečemu takemu kot je goltanje in izločanje denarja. In ta volja do zavračanja služenja nečemu drugemu, kar ni veselje do tega kar naredimo sami, najde najprej izraz v šali.

 

Sporočilnost šaljivosti "pikonogavičarstva" keramičnih razstavkov je zato in predvsem v razvedrilnem povabilu k "večnemu nevračanju" istega v drugačni obliki in spremenjenih vlogah. V Pikini knjižni čajanki punčka zaliva rože po dežju, odlične gospe pa kramljajo o slabih služkinjah. Tukaj in zdaj pa so gospe avtorice tiste, ki "vse v življenju vidijo boljše, kot je" (pogledati pod "optimizem" v Slovarju slovenskega knjižnega jezika) in otroci tisti, ki so zdolgočaseni in zbegani od navideznosti (beri: virtualnosti) tega sveta in njegove "zaslonizacije".

 

Če vas tovrstno razmišlj/ev/anje še ni zapustilo, poskušajte preveriti ali kaj manjka. Ne morete se spomniti. Sladica, vendar! Torta šele pride, bo rekla prijazna gostiteljica.

 

Stevan Šićarov

 

Žgana glina

Biserka LOVŠE


Jasna KMETEC


Breda KRANJC


Ivica GRAD


Karolina BENEC


Anica ERJAVEC


Eva ZORN


Milena KIAUTA


Sonja ŽAGAR


Cveta JAKLIČ


Milena DIMEC


Marina KAVŠEK


Milojka ŠVARA


Marjeta LOGAR


Sabina KULENOVIĆ


Simona BRESKVAR


Vislava LOVŠE


Olga ROVŠNIK


Darinka PIRCŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies