Razstava

Med odbleski in odsevi

Četudi je Lado Jakša bolj poznan kot fotograf in glasbenik, njegovo znanje iz umetnostne zgodovine ves čas odzvanja iz ustvarjalčevih fotografskih in glasbenih del. Diplomska naloga na temo "Kult glasbe v likovni umetnosti od romantike do fin de siecla", že dolgo zapisuje svoja nadaljevanja v praksi - v glasbenem opusu umetnika, skozi njegov in naš ustvarjalni čas. Partiture, navdahnjene z likovnimi deli, so postale malodane njegova "zaščitna znamka", po katerih je, tako kot njegova glasba za film, gledališče in televizijo, prepoznaven doma in v tujini. Poleg tega se avtorjev obsežen fotografski opus v svoji banki posnetkov lahko pohvali tudi s številnimi likovnimi serijami, ki so jih za svoje zbirke odkupile umetnostne galerije in zasebni zbiratelji: med njimi ljubljanska Moderna galerija, Galerie Schloss Altenburg-Dunaj, New Orleans Museum of Art, Art Selectors Gallery-Dallas, Prakapas Gallery-New York, Galeria Arte Grafica-Parma ...

 

Nenavadni pogledi in zorni koti v fotografijah Lada Jakše presenečajo s svojo domiselnostjo, fascinantno enostavnostjo, drugačnostjo in zgovornostjo. S slednjo nas praviloma nagovarja tudi tisto, ki se tako rado izmakne vidnemu polju našega, prevečkrat razpršenega pogleda. Pa vendar je fotograf s svojimi posnetki zaobjel in "zamrznil" tudi ta izmuzljiv esprit. Uspelo mu je zanihati statičnost, izzvati dinamiko ter odpreti prostor za umetniški nagovor in ustvarjalni dialog. Za ostrenje nejasnih daljav in neostrih širjav gre, za bližino, navdihujočo različnost, sorodnost, podobnost! Kot to "hoče" in zna fotografski makro pogled Lada Jakše. Izluščiti, izzvati, izostriti belino tudi v zanemarjeni fasadni zunanjosti razpadajoče stene, na posnetku "Konveksno-konkavnega". Naj se ve, da je osnova fotogenična, čista in neomadeževana! Da "Memento mori" v avtorjevih delih ni zapoved, niti grožnja, pač pa dejstvo, kot vsako drugo na razstavi fotografovih podob. Da se zrna resnice skrivajo med odbleski in odsevi refleksnih površin. Da zvenijo v partiturah narave, mesta, izložb: v ostrinah in neostrinah, v zamikih, teminah, svetlosti ... v kompoziciji: njeni kompleksnosti, nekonstruiranosti, igrivosti, lahkotnosti, suverenosti in teži, da je moč "najti" motive, ne da bi jih bilo treba kakor koli analogno ali digitalno manipulirati. Za Lada Jakšo je to zakon, njegova prepoznavnost in rdeča nit osebnega fotografskega razvoja in usvarjanja. Kot pri ustvarjalčevih multivizijah, projekcijah avtorjevih posnetkov po njegovi viziji in zamisli; nekoč z diapozitivi preko diaprojektorja, danes zaradi digitalnega zapisa fotografij preko računalnika, ki ustvarjalcu omogoča še druge fotogenične metamorfoze kot zgolj prelivnost.

 

In glasba, navdihujoča sopotnica umetnikovih del? Zveni iz ozadja ... se zlije s posnetki, se sprehaja v prostoru, valuje z vdihom, valuje z izdihom, spregovori suvereno, se dostojanstveno umakne ... in skozi odprta vrata odhaja z obiskovalci galerije v svet.

 

Nuša Podgornik

 

FotografijeŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies