Razstava

Zeleno črno belo

Fotografijo najčešče pojmujemo kot zvest posnetek stvarnosti, ki mu brez pomisleka zaupamo. Na marsikoga fotografska slika deluje kot odtis stvarnega objekta ali prizora, sistemu leč, s pomočjo katerih fotografska slika nastane, pa pravimo kar objektiv, ker verjamemo v njegovo nepristranost. Pa vendar v verodostojnost fotografskega posnetka hkrati tudi dvomimo. Predvsem takrat, kadar je na fotografiji objekt ali oseba, ki jo poznamo, se sprašujemo, ali si je na posnetku podobna, kot bi dvomili v objektivnost fotoaparata. Moč fotografije tiči ravno v tej dvojni naravi fotografije, doživljamo jo kot hladni, nepristranski dokument, a nas njeni prikazi sveta tudi vznemirjajo. Fotografiran objekt se zdi hkrati znan in tuj. To fotografije naredi privlačne in pogosto smo posnetke pripravljeni opazovati bolj pozorno kot stvarni svet. Na fotografijah, ki na primer s širokokotnim objektivom zajamejo širši prizor kot ga lahko zajamemo s pogledom, se nam zdi svet popačen, a hkrati zanimiv in privlačen; vemo, da v resnici ni takšen, a ga imamo vseeno za stvarnega. Podoben učinek imajo fotografije, ki prikazujejo drobne predmete, ki jih z očmi težko ali ne moremo videti. Tu se nam razkrijejo oblike in detajli, kot jih prej nismo poznali. Čeprav se nam zdijo podobe fantastične in neverjetne, nas fascinirajo ravno zato, ker verjamemo, da prikazujejo resnični svet. Če tega ne bi verjeli, bi čar izginil. Fotografija mora prikazovati stvarni svet, sicer je ne prepoznamo kot fotografijo. Spomnimo se osupljivih fotografij galaksij, posnetih s teleskopom, ali posnetkov z mikroskopom, ki pokažejo kompleksnost mikrosveta. Vseeno je, ali gre za strogo znanstvene posnetke ali za umetniške fotografije, taki posnetki vedno učinkujejo kot umetnine, saj delujejo prej na gledalčevo intuicijo in čut za lepo kot na razum.

 

Jaka Bregar pri ustvarjanju serije fotografij izkorišča ravno ta dvojni učinek fotografije. Posname stvarni svet s skoraj znanstveno natančnostjo, a končni rezultat ne deluje dokumentarno, ampak strogo estetsko. Za razliko od znanstvene fotografije, kjer je estetski učinek nenamerna posledica, so Bregarjeve fotografije predvsem estetski objekti, čeprav zelo natančno prikazujejo rastlinski svet. Po eni strani gledalca pritegne motiv, natančen in povečan posnetek drobne rastline, po drugi strani pa uživa predvsem v estetski podobi, ki deluje skoraj abstraktno.

 

Osnovni motiv fotografij so drobne rastline, trave in razni pleveli, ki jih brez posebne pozornosti in zavzetosti sploh ne moremo opaziti, čeprav vsak dan hodimo mimo ali še največkrat po njih. Posnete niso v svojem naravnem okolju, ampak v ateljeju v tehniki makrofotografije, ki natančno izriše vse drobne listke, žilice, vitice in dlačice. Ker so rastline vzete iz okolja in posnete na svetlem ozadju, delujejo stilizirano, kar še poudari ovalno slikovno polje. K vtisu stiliziranosti prispevajo tudi nenavadni izrezi, ki se ne menijo za rastlino samo, ampak zasledujejo le estetski učinek, ki ga nudi njena oblika. Predvsem pa je tu skrbno pretehtana kompozicija. Najprej gre za razmerje med motivom in ozadjem, med količino svetlega in temnega, ki od primera do primera variira od skoraj belega do povsem temnega, z motivom zapolnjenega slikovnega prostora. Glavna pozornost kompozicije pa je posvečena odnosom med samimi elementi. Ti so večinoma komponirani kot dinamično ravnovesje, kjer elementi z nasprotnimi lastnostmi ustvarjajo harmonične odnose. To, kompozicijsko ravnovesje je doseženo med velikimi in majhnimi elementi, med drobnimi in debelimi, ukrivljenimi in ravnimi, pokončnimi in poševnimi, med konkavnimi in konveksnimi linijami.

 

Bregarjeve fotografije učinkujejo predvsem s svojo dekorativno vrednostjo, a so vendarle tudi posnetki drobnih, prezrtih rastlin. Ob pogledu na njihove podobe se gledalec zave, da je šel neštetokrat slep mimo njih.

 

Tone Rački

 

FotografijeŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies