Več o avtorjih razstave

Vilijem JAKOPIN

Rodil se je 1939 v Tržiču. Osnovno likovno izobrazbo je dobil na Šoli za umetno obrt v Ljubljani. Delal je v aranžerski dejavnosti (BPT v Tržiču), preparatorski (Narodni muzej v Ljubljani), grafični (Peko v Tržiču) in likovno terapevtski dejavnosti( Klinična bolnišnica za psihiatrijo v Ljubljani). Od 1978 je Član Društva slovenskih likovnih umetnikov, samostojni umetnik pa je od leta 1982. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Razstave

Predstavil se je na 24. samostojnih razstavah, sodeloval pa je na številnih skupinskih predstavitvah in kolonijah, doma in v tujini.

 

Naslov:
Viljem Jakopin,
Ilirska 28, 1000 Ljubljana
Telefon: 031 445 625

 

Vilijem Jakopin je raziskovalni umetnik, ki poskuša likovno spregovoriti kot slikar, grafik, predvsem pa kot kipar. Znotraj teh področij pa se poskuša odzivati v realistični, ekspresionistični, abstraktni in konstruktivistični maniri. Skoraj neverjetno se nam zdi, kako lahko danes kiparsko modelira človeško figuro v čistem realizmu, jutri pa se že spopada s čisto novo konstruktivistično formo, katero naknadno še vehamentno pobarva. Čeravno je Jakopin kot posameznik sila rahločuten in nežno občutljiv za čisto majhne človeške vsebine, se v likovnem prostoru vedno pojavlja kot gromovnik. Pred desetletjem je likovno publiko in strokovno javnost šokiral s svojimi ptičjimi kletkami v terakoti. V tem ciklusu je prepričljivo pokazal, kako mora kip govori tudi s praznim prostorom in kako mora skulptura govoriti s celotno materialno gmoto. Prepričani smo bili, da bo nadaljeval po tej poti, pa se je zavestno odločil za raziskovanje kiparjenja z elementi industrijskih produktov, ki jih je združeval v pomenske celote. Vseskozi pa se v njegovem umetniškem ustvarjanju zaznava kubistična podstat. Zaradi zaprtega trga z umetniškimi stvaritvami, je bil prisiljen kipariti v mali plastiki, čeravno bi njegove idejne zasnove dosegale še večjo odmevnost z večkratno povečavo in postavitvijo v odprti javni prostor. Pričujoča razstava Jakopina predstavi pregledno skozi njegovo dolgoletno raziskovalno kiparstvo, ki je z najnovejšimi skulpturami povzelo vse njegove dosedanje izkušnje.

 

Lojze Adamlje

 

Boštjan NOVAK

Rodil se je v Ljubljani, 1966. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1992 diplomiral na oddelku za kiparstvo, pri profesorju Slaku Tihcu.

 

Razstave

Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, doma in v tujini.

 

Naslov:
Boštjan Novak,
Glinškova ploščad 16,
1000 Ljubljana
Telefon: 041 336 834
E-mail: bostjan.novak@rocketmail.com
Skype: bostjan.novak

 

Boštjan Novak je najmlajši izmed trojice, toda ustvarjalno najbolj intenziven. V svojem ustvarjalnem delu se pretežno ukvarja z malo plastiko. Znotraj tega okvirja pa se poglobljeno ukvarja z raziskovanjem figure. V njegovih figurah razberemo prečiščen nagovor, brez nepotrebnih obrobnih kiparskih modulacij, ki bi karakter in sporočilnost figure bistveno zmanjšali. Če se poglobljeno zazremo v njegovo celotno kiparsko delo vidimo, da umetnik občutljivo zaznava v širšem kulturnem okolju prezrte likovne probleme in jih sam ironično rešuje z velikim kiparskim in likovnim znanjem. Novak je v svojem dojemanju kiparskega poslanstva tako premočrten v svojem nazorskem svetu, da je vedno pripravljen na umetniško polemiko s konvencionalnimi pogledi na umetnost. Pri tem ne smemo pozabiti, da gre za kiparja, ki se na provokativen način odziva na najbolj nedotakljive postulate modernističnega kiparstva in se oprijema novih estetik in pri tem neverjetno izrablja plemenito tradicijo barvnih terakot. Zanimajo ga predvsem globja vprašanja in zapleteni odnosi med mimetičnimi in čisto likovnimi sestavami skulpture. Na svojstven način vzpostavlja napetost med barvno povrhnico in kiparskim jedrom. Enkrat z neživimi pastelnimi barvami spreminja krepke volumne v nežno, breztežno kiparsko tkanje figure. Drugič figuro obloži s težko barvno maso in jo žge v polirano keramiko, tako da figura zakriči v prostoru. V svoji kiparski formi stilizira realistično zasnovo na čisto nov kontekst. V koncept klasičnega kipa naseljuje elemente sedanjega časa, kot so plastične vrečke za prenos drobnega blaga iz trgovin in podobno. Raziskuje sozvočje figure in rastline v povezavi z istim podstavkom. Za svoje delo so mu dragocena slikarska dognanja, še posebno so ga zaznamovali slikarji Monet, Gogen, Lautrec, ki so v svoji racionalnosti znali maksimalno izrabiti elemente barve in drugega materiala za direktno karaktiziranje videnega in občutenega. Skratka Boštjan Novak dokazuje, da v tem trenutku ustvarja najbolj sveža likovna dela, ki ga potiskajo v ospredje sedanje kiparske generacije.

 

Lojze Adamlje


Viktor PLESTENJAK

Rodil se je 1944 v Ljubljani. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1967 in končal kiparsko specialko pri profesorju Kalinu, leta 1970. Živi in dela v Ljubljani.

 

Razstave

  • 1974-1989 - 15 samostojnih
  • 1975-1999 - 27 skupinskih
  • 1974-1979 - 4 kiparske kolonije
  • 2001 - Galerija Latobia, Ljubljana

 

Nagrade

1970 - študentska Prešernova nagrada

 

Javna dela

Anton Sovre, Šavra pri Hrastniku, 1998
Sveta Barbara, Fiesa, 1998

 

Naslov:
Viktor Plestenjak,
Trebinjska 11,
1000 Ljubljana
Telefon: 041 959 221

 

Viktor Plestenjak je kipar, ki svoj umetniški kredo opira na preverjeno tradicionalnost in se vseskozi ozira na že dosežena likovna dognanja in jih zavestno nadgrajuje. Že kot otrok je pokazal izjemen talent, katerega je nadgradil še z diplomo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je nato končal še specialko za portret. Portret in figura sta sopotnika čez celotno njegovo ustvarjanje. V velikem delu njegovega kiparskega ustvarjanja lahko zaznamo senco impresionizma. Tega svojstveno modernizira, saj njegove figure zaživijo zaradi igre svetlobe in sence, ki se lomijo po modelirani površini. Izjemni dosežki v portretni plastiki so se nato zavestno odmaknili začeti raziskovalni poti. Sedaj raziskuje kubistično obravnavano plastiko, kjer razvija specifično stilizacijo figure živali. Takrat, ko v njegovi mali plastiki, ki jo ustvarja v glini ali posebni šamotni zmesi naravnih oksidov in se naslanja na klasično realistično modeliranje, takrat te svoje skulpture še modernizira in nadgradi z uporabo kovinske žice. Tako vidimo realistično zasnovane in po pripovedi impresionistično definirane kiparske forme, ki postavljene v kontekst premišljeno dodanega žičnega spleta, dobijo višji pomenski značaj. Na razstavi bomo lahko videli pretežni del male plastike, ki je nastala v zadnjem obdobju in prepričljivo dokumentira izjemno kiparsko moč kiparja, ki pokriva samo del njegovega umetniškega ustvarjanja. Drugi del njegovega jaza je poustvarjalni del, ki se dnevno opira na glasbo, saj je Plestenjak po tej plati poklicni glasbenik najvišjega nivoja.

 

Lojze AdamljeŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies