Razstava

Svitove svetilke

Umetnost ubira različna pota, odkar so ji 60-leta odprla pot v vsakdanje življenje. Zgublja se meja med umetnostjo in duhovno dejavnostjo, med umetnostjo in družbenim angažmajem, med umetnostjo in vsakdanjimi opravili. Kolikor je moderna umetnost takšne ločitve še nazorno vzdrževala, so dandanes, v post-moderni dobi, postale nesmiselne.

 

Svitova umetnost svetilk korenini v izkušnji Šempasa, eksperimentalne kmetijske skupnosti, umetniške komune in duhovnega centra, ki ga je pomladi leta 1971 ustanovila skupina OHO prav z namenom, da bi raziskala mejna področja med umetnostjo, duhovnostjo, socialnim življenjem in sodelovanjem s svetovi narave. Svit se je tako imenovani "Družini v Šempasu" pridružil dobro leto kasneje kot popotnik in duhovni iskalec. Leta, ki jih je preživel med nami, so ga usmerila tudi na umetniško pot, ki ga je najprej vodila na polje poezije, kasneje pa je začela kazati sadove v obliki nenavadnih svetilk.

 

Njihova osnova je najbolj preprosta čajna lučka. Če se pred njen plamen postavi vzorec, se svetloba razprši po pravilih njegove geometrije ali simbolike.

 

Razpršitev pa ne pomeni le cepljenja luči na neštete atome, temveč tudi njeno distribucijo v prostor. Glede na to, da je vzrok informacije, ki se na ta način razporedi v prostoru, duhovne narave, se v prostor širi določen vzorec, v katerem je kodiran namen.

 

Na tem nivoju preidemo od preproste igre senc, svetlobe in barv k sporočilnosti Svitovih svetilk. S pomočjo mandal in drugih vsebinsko pogojenih vzorcev, ki jih postavlja pred izvor svetlobne razporeditve po prostoru, doseže, da se v prostor širi duhovna informacija, občutek določenih vsebin, ki se dotikajo vprašanja biti. Naslednji korak pri širjenju duhovnih vzorcev postane mogoč na osnovi razporeditve svetilk po različnih domovih, kar pomeni, da se posamezni duhovni vzorci razporejajo po širšem prostoru, kjer postanejo izvir določene duhovne informacije. Ali nastaja omrežje? Nastaja, kolikor obstaja jedro duhovne posvečenosti, iz katerega omrežje lahko črpa smisel svojega obstoja.

 

Marko Pogačnik

 

Keramične lampe
Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies