Razstava

Svet po moji presoji

Podoba je ena najstarejših načinov sporazumevanja v zgodovini zemlje, prav tako pa je ena prvih umetniških predstav, ki jo je človek ohranil za prihodnost. Je univerzalna, saj njeno likovno sporoičilo lahko razbirajo narodi iz različnih prostorov in časov. V tako imenovanih prvotnih oblikah so se ohranila spoznanja že davno preminulih kultur in zlasti likovna občutljivost nam jih omogoča spet videti in razumeti. Sanje, domišljija in zavest, da lahko gradiš svet po lastni presoji, so nazadnje prepričljivi razlogi za ustvarjalnost. Kdo si upa trditi, da je vsakdanjost, ki jo živimo, naša edina realnost. Je le ena od podob nikoli do konca razložljivega čudeža, ki mu pravimo življenje. V njem pa imata svoji jasni vlogi, tako mit kot resnica, tako zgodovina kot legenda.

 

Darinka Moder je slikarka, ljubiteljica, ki ji slikanje pomeni dihanje, vsakdanje potrjevanje, radost in zvedavo radovednost do vsega, kar je okoli nje in kar nosi globoko v sebi. Izrezana senzibilnost in občutljivost izzivata v njej izrazita čustva, nostalgijo za izgubljenim časom. Zdaj se je umaknila, kjer jo ne morejo raniti, v veliko naročje narave z njenimi čudovitimi pojavnimi oblikami, med blage brežine in mikavne zavoje, v modrino neba in čudovit kolorit narave v vseh letnih časih, ki so v vsakem trenutku zavite v drugačne barve, ki jih vešče obvlada.

 

Kot rečeno, je v ospredju umetniške obravnave predvsem izpovednost barvne ploskve, ki se opira na grobo površinskost. Izpolnjena platna so s kromatsko urejeno površino gotovo ena izmed Darinkinih slogovnih karakteristik, ki jo mojstrsko nadgrajuje z barvnimi podtoni, natančneje s posebnim spreminjujočim se površinskim vzporednim koloritom. Darinka se velikokrat izogiba ostrim prehodom in nam s finim modeliranjem barvnih vrednosti daje občutek nekakšne atmosferične zamegljenosti in brezmejnosti v podobi.

 

Krajina in predvsem tihožitje sta tačas njena osnovna motiva v mnogih različicah mehke, tople ustvarjalnosti, ki sta ji tuja sprenevedanje, vsaka nasilna umetnost.

 

akad. slik. Marjan ZALETEL - JANČ

 

Naslov:
Darinka Moder, Dermotova 21, 1000 Ljubljana
Telefon: 031 368 393

 

SlikeŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies