Več o avtorici razstave

Darinka Ana MODER

Darinka Ana Moder, se je rodila 18. marca 1946 v Ljubljani, očetu arhitektu Ivanu Pengovu in materi Mariji. Po diplomi na Filozofski fakulteti ( angleščina in francoščina), je z možem in hčerko Manjo odpotovala v Indijo, najprej za štiri leta v Calcutto, nato pa še za leto v Madras. Kljub rojstvu druge hčerke Darje, se tako rekoč prvič resneje zave svojih genov in se prične umetniško izražati in istočasno izobraževati. Geni prihajajo iz znane slovenske umetniške družine Pengovovih, ki je dala vrsto priznanih in uveljavljenih umetnikov, od deda Ivana, rezbarja in podobarja, že omenjenega očeta Ivana, arhitekta, strica Slavka, slikarja, strica Boža, kiparja in strica Jožeta, lutkarja. V Calcutti je obiskovala med drugim razne delavnice tamkajšnjih mojstrov in se predvsem seznanjala z dvema tehnikama - batik ( voskanje ) in tolčeno bakreno pločevino ( copper - tooling ). Večina stvaritev je končala kot darilo številnim prijateljem, ki so delili isto usodo bivanja v eksotični in nenavadni deželi in so bili nad spretnostjo in estetskim videzem Darinkinih izdelkov zelo presenečeni.

 

Po povratku iz Indije enostavno ni bilo časa, pa tudi prilike, nadaljevati z začeto ljubeznijo in naslednja etapa se je lahko začela šele tri leta kasneje, ko je že drugič zapustila domovino in se ponovno z družino za štiri leta preselila v Kuala Lumpur, Malezija. Tudi tukaj materinski čut ni miroval, in družini se je priključil še sin Jani, kljub temu pa je ostalo dovolj volje in časa za obiskovanje tečajev priznanega kitajskega umetnika in izpopolnjevanje v zahtevni kitajski tehniki "Chinese brush Painting" - gre za enopotezno slikanje na rižev papir z vodenimi barvami, oblika pa je svitek (scroll), z nepogrešljivo oceno dela z originalnimi kitajskimi pismenkami in pečatnim podpisom, prav tako v kitajščini. Izdelala je preko 150 svitkov in podobno kot indijski opus, je večina malezijskega v lasti prijateljev doma in po svetu, nekaj izdelkov pa je dobilo lastnike na klasičen način, s prodajo. Po povratku iz Malezije, honorarno predava angleščino na Delavski univerzi, čez čas pa se zaposli na Inštitutu za histologijo in embriologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Življenje se umiri in ustvarijo se pogoji in motivacija za tretji cikel, ko se leta 2001 pridruži tečajnikom, ki jih vodi akademski slikar Marjan Zaletel. Sedaj je redna udeleženka teh tečajev in s kolegi vsako leto tudi sodeluje na skupinskih razstavah v galeriji Kliničnega centra.

 

V letu 2005 postane članica likovne sekcije Kliničnega centra in Medicinske fakultete in se upokoji.

 

Njena prva samostojna razstava je povezana z življenjskim jubilejem, saj skoraj sočasno z otvoritvijo razstave v Galeriji Loterije Slovenije praznuje svojo 60-letnico, kar je izpolnitev njene intimne želje, da se ob tako pomembnem jubileju predstavi tudi širši javnosti.
 

Naslov
Darinka Moder, Dermotova 21, 1000 Ljubljana
Telefon: 031 368 393Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies