Razstava

Odkrivanje darov

V življenju se najbrž ne zgodi prav pogosto, da odkrijemo pri sebi dar, za katerega smo še do nedavnega mislili, da ga sploh nimamo! Si lahko predstavljate presenečenje nad sabo ob spoznanju, da ste nadarjeni za nekaj, o čemer že desetletja ?prepričujete? sebe in druge, da niste? In prav to se je zgodilo Slavici Štirn. Njen dar za slikanje se je kot speča Trnjulčica prebudil očitno takrat, ko je bilo usojeno; nič prej in nič kasneje! Če smo Slavico Štirn še pred leti v širši javnosti poznali kot poeteso in avtorico treh pesniških zbirk, jo danes zagotovo lahko predstavimo kot uspešno slikarko z obsežnim opusom.

 

Da je narava ustvarjalkina inspiracija, ni težko ugotoviti. Od nje se uči in k njej se vrača po navdih. Od tod tudi slikarkini priljubljeni temi: krajine in tihožitja, skozi kateri ves čas pronica izkušnja in občutje sublimnega; ponekod celo v tolikšni meri, da se je motiv abstrahiral in konkretiziral na ravni barv, potez in energij (Sanje, V zlitju, V svetlobi). Zdi se , da je prav vzdušje tisto, ki ga želi slikarka v svojih delih najprej deliti z nami. Vsi ti pogledi na neokrnjeno naravo, na čisto in prevetreno ozračje sijočih in svežih barv v neobičajnih atmosferskih in likovnih situacijah predstavljajo ustvarjalki prav posebne trenutke izpolnitve, vznemirjenja in sreče, ki jih mora likovno izraziti. Takšna skrivnostna in čarobna so lahko zanjo zgodnja jutra v gorah, soočenja z zahtevno gorsko steno in potjo čez njo, takšna je privlačnost horizonta, magija vode, osupljivost oceana ali ostrina in mehkoba dne.

 

V skladu z izpovedjo, se spreminja tudi slikarkina poteza. Zna biti vehementna, odločna, temperamentana, pa tudi razpršena, razdrobljena in zmehčana. V likovnem jeziku Slavice Štirn ni poteza tista, ki odloča o slogovni naravnanosti. Z njo se ustvarjalka le odziva na situacijo in poišče zanjo najprimernejši izraz. Poanta in rdeča nit njenih slik je v vzdušju, motivih, odnosu, v predanosti in iskrenosti - še posebej do narave in rastlinskega sveta, ki sta slikarki še toliko bolj dragocena in ljuba, tudi zaradi zapostavljenosti in samoposebiumevnosti. Zato cvetličnim tihožitjem v opusu Slavice Štirn pripada prav posebno mesto. Toliko lepote, krhkosti, vdanosti in nebogljenosti je zaznati v njih; pa vendar dovolj za ustvarjalko značilnega sublimnega vzdušja, ki se ga ne da spregledati, saj odzvanja v osvetlitvi, ozadju, postavitvi, poudarkih, detajlih in še marsičem. Le človeka bomo v delih Slavice Štirn zaman iskali. Prisoten je le posredno, preko svojih del in posegov v naravo. Zato pa neštetokrat kot gledalec stopa pred podobe. In če so mu všeč, se vanje poglobi. Zabeleži jih spomin, registrira podzavest, tako kot vsak nov kamenček v mozaiku človekovih zaznav, ki v celoti svoje mesto najde. Od tod tudi naslov razstave! Odkrivanje in vzpodbujanje darov je naše skupno delo - je poslanstvo nas vseh.

 

Nuša Podgornik

 

SlikeŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies