Razstava

Nekaj mojih biserov

Narava notranjske dežele je slikovita in vselej skrivnostna. Široka paleta motivov se ponuja vsakomur, ki tu živi ali kdaj obišče te kraje. Razkrivajo se mu čudežne lepote kraških pojavov s presihajočim Cerkniškim jezerom in z razgledom, ki mu ni konca. Vztrajna in pronicljiva moč voda je zarisala poti, izoblikovala edinstveno površino in poniknila v globino, kjer je ustvarila monumentalno podzemlje. To je pokrajina, ki jo plemenitijo naravne lepote, igra letnih časov in dobri ljudje. V objemu temnozelenih gozdov spijo stare legende, med travniki in krošnjami dreves so posute domačije, vasice in ceste. Vendar pogled na ves ta svet ne pripada le današnjemu in jutrišnjemu dnevu, temveč tudi preteklosti, saj je to dedščina naših prednikov. Za njimi so ostajale sledi o njihovem življenju in delu. Torej ne more biti naključje, da je Notranjska tudi tako močno zaznamovana s številnimi umetniki in najrazličnejšimi ustvarjalci.

 

Tokrat se bomo srečali s slikarskimi deli Ljudmile Pačnik, ki je tudi sama del te pokrajine in narave. Njene rodne korenine segajo v vasico Kremenca blizu Cerknice. V družbi barvitih pripovedi bomo v slikah prepotovali Notranjsko. Impresivno jezersko pokrajino na eni strani obdajajo Javorniki, na drugi strani se ponosno dviga čarovniška Slivnica, od koder pogled pelje proti Bloški planoti in Loški dolini. A pogleda še ni konec, kajti vabi še zelena pot v Begunje in Menišijo proti Rakitni, vse do barjanskih ravnic. Ko je ozračje čisto in dan umit, se odpira veličasten panoramski pogled vse do visokih gora.

 

V številnih upodobitvah bomo spoznavali, kako doživeto in tenkočutno je prisluhnila tišini in utripu narave, kako se je je dotaknila muza umetnosti in kje vse je našla svoj navdih. Vodilo jo je razgibano in živopisno podeželje, kjer je znala minevanju časa iztrgati najlepše trenutke. Spreminjajoča podoba pokrajine, v nenehnem krogotoku letnih časov, v igri svetlobe in sence ji je ponudila tudi več različic enega samega motiva. Odločila se je za svojo najljubšo tehniko - za suhi pastel, ki ji kot način slikanja omogoča največ izrazne širine. Odlikuje ga mehkoba, lahkotnost, plastenje, značilno presevanje in različna intenzivnost barvnih nanosov. Barve so umirjene, a hkrati polne življenjske energije in optimizma; od najnežnejših svetlih pastelnih tonov ujetih v čar zimske idile, do živih, s soncem obsijanih rož, zelenih polj in cvetočih pisanih travnikov. Čeprav so vsi izbrani krajinski motivi oziroma pejsaži prepoznavni, torej realni, jim avtorica vdahne svojo noto, pridih romantičnosti, idilike, kdaj drugič sanjsko lahkotnost in nas od realistične poetike vodi k vse bolj ekspresivno naglašenim vsebinam. Poskuša ujeti mir in nemir jezerske gladine, razigranost voda, žuborenje izvirov in potokov, deroči slap in moč ponora, ki izginja v skrivnostno podzemlje. Spet obišče vasice, polja, kašče in drevesa, rojstni kraj domačih, se zazre v prednevihtno nebo in dvigne med rožnate oblake. Na sprehodu po notranjskih krajih sledi sončevi poti, vse od komaj vstalega jutra prek poldneva do zlatoožarjenega zahoda. V svojih pokrajinah želi izraziti tišino in melodijo, sozvočje barv, plastičnost, svetlobo, spreminjanje in nostalgijo. Potem se zaustavi še pri lepoti cvetja. Med zibajočimi travami uzre močvirnico in slivniško lilijo, na polju najde ponosne sončnice. Svojim rožam vdahne posebno čutnost in jih prikaže skozi nežno transparentne in optično učinkovite rešitve.

 

Ljudmila Pačnik se tako predstavlja kot pripovedno zgovorna in koloristično široka slikarka, z občutkom za uravnoteĹženo likovno podajanje, hkrati pa njena dela predstavljajo svojevrsten slikan dokument o življenju te pokrajine. Večinoma so nastala v zadnjem obdobju in dajo nam vedeti, da ni le talentirana ljubiteljska slikarka, temveč tudi razmišljajoča osebnost, ki se s spoštovanjem in naklonjenostjo obrača k naravi in človeku. Išče lepoto in skladnost, zna prisluhniti utripu življenja in svoja likovna spoznanja spontano, vendar osredotočeno in disciplinirano prenaša v svoj slikarski jezik. Na njeni več kot desetletni ustvarjalni poti sicer lahko najdemo še marsikaj zanimivega, saj se je preizkušala v različnih tematikah in tehnikah, in vendar je pričujoča razstava pastelov nekaj posebnega. Je poklon njeni rodni Notranjski, ki jo doživlja še bolj globoko in iskreno.

 

Polona Škodič

 

PasteliŽelim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies